Още по темата

Шпионира ли ни социалната мрежа „Фейсбук“, отговорът е много прост – да, „Фейсбук“, следи всяко наше действие и това не е тайна. Това е темата на поредното видео от канала konspiracii във Vbox7.com.

Ще започнем с до някъде позитивната страна на това, че „Фейсбук“, както и повечето търсачки в интернет ни следят. Всеки от нас, който използва интернет има един виртуален профил в който се складира информация за неговите интереси.

Целта на това е

таргетираното рекламиране.

Какво ще рече това? Това е една система, която много оптимизира начина по който се предлага един продукт или съдържание, на потребителите. Ако, например, вие си падате по риболов и сте харесали няколко страници във „Фейсбук“ свързани с това ваше хоби, и търсите подобни неща в Гугъл, на вас ще ви излизат реклами за въдици, а не такива за прах за пране, например.

Системата обаче не се използва само на локално ниво. Разбирам че търсенията ми в Гугъл, е нормално да рефлектират на това, какви реклами ще ми се показват в Youtube, защото все пак са една компания, но защо същите тези търсения определят, какви страници ще ми се промотират във „Фейсбук“.

Източник: Getty images

Това означава, че тези компании разменят личната ни информация, за да се създаде един по подробен потребителски профил, който след това да бъде продаден на рекламодателите.

В цялата тази схема, като цяло, няма нищо лошо, освен на морално ниво разбира се, защото се търгува с нашата лична информация. Истината обаче е, че

всеки от нас се е съгласил на това нещо, когато се е регистрирал в една или друга платформа и нямаме право да се оплакваме.

Рекламите в интернет са нещо напълно нормално и все пак е много по-добре не само за рекламодателя, а и за потребителя да вижда рекламите, които го интересуват. Този иновативен начин за рекламиране носи на компании като Фейсбук проходи от милиарди долари годишно.

Нещата в последните години обаче стават още по сериозни. Да дадем за пример приложението Messenger, което за да инсталирате, трябва да се съгласите, че то може да чете смс-ите ви, да активира камерата, да използва контактите ви, да изпълнява изходящо обаждания и да използва общо взето цялата информация от телефона ви.

Друг пример е това което се случи преди 2 или 3 години, когато

„Фейсбук“ ни задължи да се съгласим с новите им правила.

Едва ли повечето от нас за се зачитали в тях, но това за което се съгласихме тогава беше, че „Фейсбук“ може да предоставя личната ни информация, постовете ни и дори личната ни коренспонденция, на трети лица или организации, без да иска нашето разрешение за това.

От компанията твърдят, че всичките тези условия са с цел подобряване на услугите им и по добра среда за потребителите, но дали има нещо което „Фейсбук“ не ни казва.

Много коспиративни теоретици твърдят, че „Фейсбук“ е проект на ЦРУ, като целта е следене на населените. Замислете се колко много информация има за нас в „Фейсбук“! От това какви са нашите интереси, до това къде ходим на почивка и какви са нашите политически предубеждения.

Източник: Getty Images/Guliver

Да не говорим, че вече в по-голямата част от сайтовете имаме възможност да се логваме чрез „Фейсбук“. Опция която много от нас използват, просто защото е много по лесно и си спестяваме досадното регистриране. Така

не само дейностите ни, във „Фейсбук“ се следят, а и в цялото интернет пространство.

Да не говорим, че с помощта на GPS тракера, вашето местонахождение през цялто време е известно. Цялата тази информация се предоставя не само на ЦРУ, а и на всичките институции за отбрана. Това понякога може да се окаже полезно, защото така може да се предотврати някакво престъпление.

За добро или лошо, всяка наше действие в интернет се следи и се записва в една голяма база данни, в която определени институции винаги могат да бръкнат и да се доберат до информацията, която им е необходима.