Още по темата

Sonovation, занимаваща се с ултразвикова биометрия, обяви своя нов 3D сензор за пръстови потепечатъци, който може да бъде вграден в Corning Gorilla Glass. 

Карл Уайнц, главен изпълнителен директор на компанията, казва, че тази технология ще позволи на производителите на смартфони

да намалят разходите по интегрирането на подобни компоненти в своите устройства. 

Ще отпадне нуждата от физическия хоум бутон, където са повечето сензори за пръстови отпечатъци, а вместо това ще може да бъде избрана друга част от устройството, обяснява Smartnews.bg

Голямо предимство от вграждането му в стъклото е, че ще се намали и мястото за скенера, а от там ще стане налична и опцията за имплементирането му в много по-малки джажди, като новите носими устройства. 

Sonovation казват, че този сензор

работи безпроблемно, дори пръстите да са мръсни, мазни или мокри. 

Към момента технологията работи само с Corning Gorilla Glass, като не се казва дали на по-късен етап ще има съвместимост и с други видове покрития за дисплеи. В крайна сметка ограничението не е толкова голямо, тъй като Gorilla Glass се използва за по-голямата част от хай-енд смартфоните, идващи с такива сензори, за разлика от по-евтините модели. 

Не за първи път обаче пазарът ще види подобна технология. В началото на март Qualcomm представи Snapdragon Sense ID, при която се използват ултразвукови вълни, за да се разпознае отпечатъка в 3D. 

Този сензор също може да отчита добре, дори когато пръстът е леко мокър или мръсен. Той

може да сканира през стъкло, алуминий, неръждаема стомана, спафир и пластмаса,

което означава, че производителите могат да го вградят в самия дизайн на устройството, без да се налага да се ограничават от само едно място, изработено от различен материал, специално заради сензора.

Вижте още за технологии в Smartnews.bg.