Още по темата

Samsung изживява най-голямата PR криза в историята си, която постоянно се задълбочава. Според източници на в. "Ню Йорк Таймс" компанията още дори не знае защо Galaxy Note 7 се самозапалва.

Вестникът посочва, че Samsung е дала бройки от Note 7 на стотици свои служители, които трябва да се опитат да накарат устройството да прояви дефекта, за да може да го проучи. Първоначалната причина беше дефект в самата батерия. Това обяви Samsung в началото на септември т.г., когато за първи път обяви за проблема с телефона.

Samsung призова хората повече да не използват Note 7

Вчера обаче компанията само обяви, че спира производството на модела и помоли неговите притежатели да го изключат и повече да не го използват. В интервю за вестника бившият директор на центъра за разработка на батерии към южнокорейския технологичен институт коментира, че според документите на регулаторите не е имало проблем с батериите на телефона или поне те не са основната причина за самозапалването.

Според вестника Samsung е получила информация за поне 92 случая със самозапалване на Note 7 в САЩ. В 26 случая има пострадали хора, а в 55 - щети на имущество. За сега компанията не коментира темата повече освен да потвърждава, че е спряла производството и продажбите на устройството.

Samsung ограничава зареждането на Note 7, за да не експлодира

Samsung вече усети и сериозни щети по финансовото си състояние. Компанията загуби 18 млрд. долара пазарна капитализация, съобщи агенция "Ройтерс". Това обаче е само началото. Според анализаторската компания Nomura, Samsung ще пропусне около 9.5 млрд. долара печалба от Note 7, като това ще се отрази и на други продукти на компанията, към които търсенето може да спадне.

Освен това има и директни разходи по разследването на проблема и връщането на телефоните. Nomura очаква, че Samsung ще похарчи между 1 млрд. и 2 млрд. долара, като този разход сега ще се повиши заради връщането на всички бройки и изработката на специални огнеупорни кутии, в които това да се случи. Анализаторите предвиждат, че през следващата година Samsung може да загуби и 5 млрд. долара оперативна печалба.

За компанията остава най-вече надеждата, че случаят ще бъде забравен сравнително бързо и че ще може отново да спечели потребителите със следващите си модели. Това обаче ще е много трудна задача. Особено при положение, че интернет доста активно се шегува със ситуацията.