Още по темата

Ето че HTC One A9 бе официално представен. Както се вижда, тайванската компания продължава да държи на премиум дизайна – изцяло метален корпус, изискан вид, добра камера и максимално удобен за потребителя софтуер.

Да, от известно време коментираме как всъщност HTC One A9 много прилича на iPhone 6s от Apple, но дали е така? Дали не е обратното? Това всъщност няма значение тук, тъй като днес ще коментираме не външния вид на двете устройства. По-долу ще намерите информация за девет прости функции, които отличават последния флагман на HTC от iPhone 6s и които биха могли да наклонят везните към първия, когато някой отиде в магазина за нов телефон,пише Smartnews.bg.

Резолюцията на дисплея при iPhone 6s е 750 х 1334 пиксела при 326 ppi гъстота на пикселите. Това не е малко и е напълно достатъчно за ясен и приятен за очите образ, но ако предпочитате наистина висока резолюция, то може би ще трябва да изберете HTC и техния One A9. Той може да предложи резолюция от 1080 на 1920 пиксела, с гъстота 440 ppi. Е, не е 4K, но е напълно достатъчно, за да гледате HD видеоклипове и да се радвате на образа.

Няма как да си изкривим душата. Apple не предлага евтини смартфони. В момента в САЩ iPhone 6s с памет от 16GB се продава за 649 долара. За сравнение, HTC One A9 е с базов модел, предлагащ 32GB памет, само за 399 долара. Е, това е промоционална цена при старт на продажбите, но това са си около 250 долара или 40% разлика.

Вече трябва да сте разбрали за Uh Oh, но нека да повторим - ако намокрите телефона си или счупите екрана му в първите 12 месеца от ползването му, HTC ще замени устройството ви безплатно. Ако се случи така, че не ви се наложи да ползвате услугата, ще получите 100 долара намаление при покупка на следващ One смартфон. При Apple нещата с подобна гаранция стоят малко по-различно. AppleCare+ струва 99 долара за две години, а при нужда да използвате гаранцията, трябва да платите 79 долара такса.

Сигурно 90% от потребителите ще са доволни на обикновени JPEG снимки, но любителите на мобилната фотография имат причина да предпочетат HTC One A9 пред iPhone 6s. Все още не знаем какво точно ще е качеството на снимките при One A9, но предвид, че те могат да бъдат снимани и обработвани в RAW формат, който изключва всякакви компресии и загуба на качество, изборът не би бил труден.

Като говорим за камера, ето още нещо – iPhone 6s включва стабилизация на изображенията, но тя е само софтуерна. За хардуерна такава трябва да използвате iPhone 6s Plus. Или пък HTC One A9, който също включва такава. Рано е да коментираме снимките, така че истинската разлика ще видим, след като тестваме. Но дотогава можем да предположим, че One A9 води пред iPhone 6s.

Да, повече памет. Както коментирахме по-горе, iPhone 6s със само 16GB памет струва цели 649 долара. HTC One A9 от своя страна има минимум 32GB вградена такава и е доста по-евтин. Освен всичко останало, той дава възможността за разширение на паметта чрез microSD карта. 128GB такава струва около 150 лв., а iPhone 6s 128GB e c 200 долара по-скъп от iPhone 6s 16GB. Правете си сметка.

Тук можем да кажем, че 90% от потребителите ще са доволни на това, което предлагат компаниите. А може би и 99%. Само че има една малка част хора, които наричаме аудиофили. Те ще усетят разликата между стандартното аудио, което предлага iPhone 6s, както и останалите производители, а именно 16 бита при 44.1/48kHz и това на HTC One A9. То е с ширина на лентата от 24 бита при честотен обхват от 192kHz.

Всички винаги се интересуват колко ще издържи батерията на смартфона им и обикновено това е силно определящ фактор при покупката на нов телефон. С навлизането на Quick Charge на пазара, потребителите започват да го предпочитат заради възможността бързо да заредят малко батерия преди излизане по задачи. И тук HTC One A9 е с една крачка пред iPhone 6s. Новото бижу от тайванците поддържа Quick Charge 2.0, като софтуерен ъпдейт скоро ще му донесе и версия 3.0. За сравнение, iPhone 6s може да бъде зареден до 100% за повече от два часа. Разочароващо.

Знаем каква е разликата между Android и iOS. Android е предпочитан от xората, които обичат силно да персонализират смартфон преживяването си – от live тапети, през пакети с икони, инструменти и т.н. HTC One A9 отива на следващото ниво, предоставяйки възможността да сменяте цели теми, което да направи новия ви смартфон още по-приятен на вид. За разлика от Android и One A9, iOS позволява активиране на инструменти само в центъра за нотификации.

Е, това са първите девет неща, които изникват в ума на човек, когато си помисли с какво HTC One A9 може да привлече вниманието на потенциалния потребител. Вижте още в Smartnews.bg. Сравнете с останалите телефони на пазара в Sravni.bg.

Представеният по-рано тази година HTC One M9 беше разочарование както за феновете на смартфони от висок клас, така и за самите HTC. Ужилени от критиките, които провокира най-вече слабата камера, тайванската компания изненадващо реши да изкара на сцената нов флагман.