Още по темата

Индия може да представлява огромен пазар за производителите на мобилни телефони, но индийците категорично не са таргет група, която лесно може да бъде манипулирана от прости маркетингови трикове.

За това говори идеята на индийския премиер Нарендра Моди, който е взел присърце мисията да забрани на неомъжените жени да притежават собствен мобилен телефон. Според него това малко устройство притежава потенциала да руши семейства и да вреди на взаимоотношенията на жените с околните.

Любопитното е, че Моди рекламира активно технологичното ограмотяване на населението, но в същото време има по-различна политика спрямо родния си окръг – Мехнаса в Гуджарат. Именно там е наложена забрана неомъжените жени да притежават мобилен телефон.

Още по-интересното е, че Моди представя така нещата, че сякаш самата забрана произхожда от обществото, а не от властта.

За жените, които решат да не изпълнят волята на местното управление, е предвидена глоба.

Местният управител Девши Ванкар казва следното: „Защо момичетата се нуждаят от мобилен телефон? Интернет е загуба на време и пари за средната класа, а обществото тук е именно такова. Момичетата трябва да влагат свободното си време в учене и други занимания“.

Разбира се, младите представителките на женския пол не са ограничени съвсем. Те могат да се чуят с близък по телефона, само след изрично разрешение от страна на своите родители.

По думите на Ванкар обществото, което наброява около 2500 души, е приело решението с отворени обятия.

И докато за момента забраната действа само върху една малка част от индийското население, то амбициите са за разрастване. Новата политика е влязла в сила в началото на тази година, но съвсем скоро ще обхване и част от северен Гуджарант, тъй като се търси активно подкрепата за забраната и от други общности.

Как въобще се заражда подобна дискриминационна идея, която нарушава основните права на жените?

Тя тръгва от политиката за ограничаване на пристрастяването към алкохола сред мъжете. Докато местната управа размишлява как да коригира поведението на мъжката част от общество, изникват идеи и за рестрикции по отношение на начина на живот и на жените.

Така управниците възприемат мобилните телефони като фактор, подобен на алкохола, който провокира объркване в обществото.

„Консумацията на алкохол от мъже и употребата на мобилни телефони от жени създават силна турбуленция в обществото“ смята управникът Райкарнджи Тхакор от северен Гуджарат. По думите му младите момичета биват разсейвани от правия път.

Практикуването и на двете неща води до разваляне на семейства и вреди на взаимоотношенията между членовете на обществото.

„Това е идея на самите жители“, категоричен е Тхакор.

Установено е, че раздялата със смартфона има последствия доста подобни на тези при абстиненция – учестяване на пулса, повишаване на кръвното налягане, поява на чувство за тревога и влошаване на настроението.