Още по темата

Президентът на японската корпорация „Тошиба“ Хисао Танака и двамата му предшественици Норио Сазаки и Ацутоши Нишида подадоха оставки заради финансовия скандал в компанията, съобщи Франс прес. Сазаки в момента е вицепрезидент на компанията, а Нишида – специален съветник. 

Оставки подават и още петима членове на управителния съвет. 

Сазаки ще бъде освободен и от всички постове, заемани от него в правителствени комисии, заяви по-рано днес японският държавен министър за икономическата и фискалната политика Акира Амари. 

Вчера беше публикуван доклад на независими одитори, според който

финансовите показатели на компанията шест години не са отговаряли на действителността,

а печалбата е била завишена със 151,8 млрд. йени (1,2 млрд. долара). Според доклада на одиторите Танака и неговите предшественици са оказвали натиск върху подчинените си да завишават печалбите от компютърния бизнес на концерна, информира ДПА. 

„Едновременно и систематично са били следвани неуместни счетоводни практики“, посочват одиторите. 

Японските регулаторни власти за пазара на ценни книжа обмислят да препоръчат на Службата за финансови услуги да наложи глоба на конгломерата, 

Токийската фондова борса пък се очаква да отправи предупреждение до инвеститорите за „Тошиба“, съобщи агенция Киодо. 

„Компанията приема ситуацията, която е причинила, много сериозно и много се извинява на нашите акционери, инвеститори и заинтересовани лица“, посочи „Тошиба“ в изявление. 

Това е

най-големият корпоративен скандал в Япония от скандала с „Олимпус“ 

през 2011 г. 

„Олимпус“ призна, че е фалшифицирал финансови документи, за да скрие инвестиционни загуби за над 100 млрд. йени, започващи още през 90-те години.