Още по темата

Отбелязвайки ново постижение за изкуствения интелект, компютърната програма АлфаГо на подразделението "Дийп Майнд" (DeepMind) на "Гугъл" реализира първа победа срещу един от най-добрите играчи на древната китайска игра Го в света, предадоха световните информационни агенции.

Южнокорейският професионалист по Го Седол Ли - 18-кратен носител на световната титла, призна поражението си в първата партия срещу АлфаГо.

Компютърната програма се справи с шампиона за по-малко от два часа.

АлфаГо сътвори история през октомври миналата година, когато стана първата компютърна програма, надделяла над човешки професионален играч.

Тогава АлфаГо спечели и петте партии срещу шампион на Европа Фан Хуей, въпреки че по това време се смяташе, че трябва да минат най-малко десет години, преди компютърна програма да победи човек на тази игра.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Седол Ли е смятан за много по-сериозно препятствие за преодоляване от машина. Древната китайска игра Го е една от най-сложните, измисляни някога.

Това, което прави постижението на АлфаГо още по-значимо, е че играта е била трудна за овладяване от компютри, докато човешките играчи същевременно разчитат на интуицията си. Компютърната програма на "Дийп Майнд" обаче е разработена така, че не само да подражава на хората, но и да разработва нови стратегии, имитирайки човешката интуиция в справянето със сложни задачи.

Играта Го, най-популярна в страни като Китай, Република Корея и Япония, се играе от двама играчи, които местят черни и бели пулове на разчертана дъска. Целта е да се заемат възможно най-много места и да се блокира противникът.

Седол Ли е на 32 години и е един от най-великите съвременни играчи на Го. През февруари той беше убеден, че ще победи категорично компютъра с 5 на 0 или 4 на 1. Ден преди началото на турнира обаче професионалистът вече не беше толкова сигурен в себе си, защото след сеансите за запознаване с програмата е осъзнал, че тя е "много по-ефикасна", отколкото е мислел.

Започналият днес турнир между Седол Ли и АлфаГо ще продължи до 15 март. Наградата за победителя е 1 милион щатски долара. Ако спечели компютърната програма, сумата ще бъде дадена за благотворителност.