Още по темата

Новото поколение на iPhone идва с промени на почти всички ключови елементи, като някои от тях ще предизвикат недоволството на потребителите. Най-голяма критика ще понесе липсата на традиционен жак за слушалки.

iPhone 7 се сбогува с него, като занапред потребителите ще имат само един стандартен порт за всички устройства. Това означава, че тези, които са инвестирали в скъпи слушалки с нормален жак, ще трябва да използват преходник. Добрата новина е, че такъв преходник ще е включен в комплекта. Вместо жака iPhone 7 получава втори говорител и най-сетне ще има стерео звук и без слушалки.

Махането на жака за слушалки от iPhone е грешка, смята Стив Возняк

Най-голямата промяна е при камерата на гърба. Всъщност, те вече са две, като според компанията това означава, че потребителите ще могат да използват двукратно оптично увеличение на снимките без да се влошава тяхното качество. Това е възможно, тъй като всеки сензор има различни лещи. Двете камери ще се предлагат само от по-големия модел - iPhone 7 Plus, като телефонът автоматично ще преценява коя камера кога да използва.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7 Източник: Apple

Стандартният iPhone 7 ще продължи да има една камера. Тя обаче също получава оптична стабилиация на изображението и по-новия сензор. Той е с 12 мегапиксела и според Apple е с 60% по-бърз и с 30% по-ефикасен от предишния модел. Има и нов процесор за обработка на снимките, както и четворна LED светкавица с 50% повече светлина спрямо предишния модел.

Камерата на предния панел е еднаква и за двата модела. Тя е със 7 мегапиксела и има дигитална стабилизация на изображението. Може да прави и видео.

Промяна има и при класическия Home бутон. Той вече е чувствителен на различна сила на натиска, както са тракпадите на лаптопите MacBook. Телефонът получава и система за известия подобно на Apple Watch, която вибрира според различни ситуации.

Apple обновява и дисплеите на телефоните, но не в резолюцията. Тя отново остава същата като при предишния модел - 1280х720 пиксела при iPhone 7 и 1920х1080 за iPhone 7 Plus. Вместо това самите дисплеи са по-ярки и с подобрена цветова гама.

Важна новост, която има при някои конкуренти от доста време е, че iPhone вече е водо- и прахоустойчив. Продажбите на модела, който ще се предлага и в още един цвят - Jet Black (още по-тъмен нюанс на черното), ще започнат от 16-ти септември т.г. в избрани пазари и постепенно ще се увеличават. За България предвидената от Apple дата за начало на продажбите на iPhone 7 и 7 Plus е 23-ти септември.

Поумнял часовник

Както се очакваше, Apple представи и второ поколение на умния си часовник. Apple Watch Series 2 има сходен дизайн с предшественика си със съвсем леки промени. Батерията отново ще издържа около ден.

Apple Watch Series 2
Apple Watch Series 2 Източник: Apple

Новостите са GPS модул и допълнителен корпус, който прави часовника водоустойчив на дълбочина до 50 метра. Часовникът може да използва GPS модула за навигация без телефон. Устройството има и двуядрен процесор, който е с 50% по-мощен от предешественика си. Има и двойно по-добър графичен процесор. Корпусът е от алуминий, като базовата версия на часовника ще струва 369 долара, а предшественика му поевинята със 100 долара, но също ще получи новия двуядрен процесор и достъп до новата версия на операционната система watchOS 3.