Още по темата

Асоциация на банките в Сингапур предупреди днес потребителите с телефони на мобилната платформата "Андроид" за нов вирус, който тегли банкова информация чрез приложението WhatsApp.

От септември насам поне 50 души са пострадали заради вируса, който се представя като фалшиво приканване за актуализация на андроидния софтуер или на приложението за незабавни съобщения.

Ненужните ъпдейти, към които потребителят е приканван с изскачащо съобщение, изискват сваляне на "нова версия" на програмата и вписване на лични данни, включително и банкова информация.

По този начин поверителната информация може да стигне до измамници, които да използват сметките на потърпевшите за покупки и други операции.

Засечени са случаи и на хакери, които с помощта на вируса засичат есемес съобщения, еднократно изпратени от банките до техните клиенти, когато правят покупка по интернет с кредитни карти. Споменатите от асоциацията клиенти са били

ужилени по този начин с няколко хиляди долара

Много от извършените с техните пари покупки от страна на хакерите са били направени на чуждестранни сайтове, вкл. и на самолетен билет в един от случаите.

Разследването по тези случаи продължава и в момента.

"Не сваляйте неоторизиран софтуер и приложения, не посещавайте незаконни сайтове и не цъкайте по всеки един линк", предупреждават специалистите. 

Те съветват потребителите на смартфони да си сложат парола, да правят системни актуализации и да свалят приложения от сигурни източници, като Google Play, както и да посетят сайта на банките си за повече информация по сигурността на онлайн банкирането.