Още по темата

През тази година двата най-големи производители на видеоускорители Nvidia и AMD ще влязат в решителна битка. Очаква се това да стане през лятото, въпреки че засега няма утвърдени дати.

Последната изтекла информация сочи, че новото поколение видеокарти на Nvidia ще дебютира на тазгодишното изложение „Компютекс“ (Computex) в Тайван между 31 май и 4 юни.

Тогава водещата компания в сектора вероятно ще представи GP 104-400, която трябва да замени GTX 980Ti и GP 104-200 – наследник на GTX 980.

Посочените имена са кодови названия. Последният път, когато от Nvidia достигнаха до серия модели с цифрата 9, беше с GT 9800. Последва смяна на имената и нова генерация видеокарти. Ето защо през тази година се очаква наистина голям скок напред в сектора, тъй като и от конкурента AMD не могат да си позволят да изостанат.

Какви ще са характеристиките на чипсета на новото поколение видеокарти на Nvidia? Предполага се, че процесорът „Паскал“ (Pascal) ще бъде изрязан по 16 нанометрова технология, ще има 5000-6000 графични ядра, ще поддържа до 32 гигабайта GDDR5X памет и ще работи с 256 битова шина.

В някои отношения новите графични процесори ще са десетократно по-бързи от сегашните, разработени под името „Максуел“ (Maxwell). Преносът на данни към централния процесор на компютъра ще е 12 пъти по-бърз от най-добрите постижения сега.

От NVIDIA заявяват, че архитектура на Pascal е създадена с цел да бъде двигател на компютри, които се учат, виждат и симулират нашия свят.

Може би с новото поколение видеокарти „Вещерът 3“ ще може да върви с оригиналните си графични настройки.