Още по темата

Тези дни главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се чуди на кой в днешно време му е притрябвал персонален компютър. Наистина, като се замислим, ако не беше работата, която изисква да стоим пред бюро с компютър, в ежедневието си използваме преимуществено други устройства.

Пред The Telegraph шефът на една от водещите компании в технологичния сектор размишлява за огромните възможности, които продуктите на Apple дават и как съвременният потребител се нуждае само от смартфона си.

Докато масовата практика оспорва светоусещането на Кук, ние се вълнуваме от друга тема – най-тънките смартфони през изминалата година.

2015-та бе щедра на вълнуващи модели, сред които и такива, които успяха да се наредят в славна класация по финост.

В дъното на топ 10 стоят модели, за които неведнъж сме ви споменавали: Samsung Galaxy Note 4 с дебелина 8,5 мм, Lenovo Vibe Shot и Sony Xperia Z3 – 7,3 мм, Galaxy Alpha – 6,7 мм, и Huawei Ascend P7 – 6,5 мм.

Петата позиция се заема от Jiayu S2 Basic Edition с неговите категорични 6 мм дебелина. В момента се предлага на промоционална цена от около 200 долара. Радва с 5-инчов екран с рекордно тънки рамки, корпус металик, 8-ядрен процесор и 13 MP камера. Изключително привлекателен модел за китайския пазар. Ако търсите недостатък у него, това е батерията. Капацитетът ѝ е едва 2000 mAh.

Vivo X5Max+ заема четвъртото място с дълъг скок по отношение на дебелината на устройството – телефонът е дебел само 5,1 мм.

Смартфонът работи с 8-ядрен процесор, оперативната памет е 2 GB, а дисплеят е с диагонал от 5,5 инча. На пазара се предлага за цена около 485 долара.

Бронзовият медал през 2015 година отива за Oppo R5 и неговите 4,85 мм дебелина. Разработчиците са го надарили с 8-ядрен процесор, 5,2-инчов дисплей, 13 MP камера и корпус от алуминий. По капацитета на батерията обаче прилича на на представения вече Jiayu S2 Basic Edition.

Само с 0,10 мм разлика среброто се полага на Vivo X5 Max. Дебел е едва 4,75 мм. Като предшественик на Vivo X5Max+, този модел се отличава от него само по дебелината на корпуса и капацитета на батерията. Докато наследникът му предлага 2300 mAh капацитет на батерията, при Vivo X5 Max той е едва 2000 mAh. Цената му също се върти около 485 долара.

Смартфони под 300 лв.

На върха на класацията е Coolpad Porto (Coolpad Ivvi K1 Mini) – смартфон, който вече може да намерите и у нас и очакваме да започне да набира популярност. Официално, той е признат за най-тънкия телефон на 2015 година – 4,7 мм.!

Фината му форма е постигната, благодарение на един-два компромиса, свързани с представянето му по други показатели. Например, работи с 4-ядрен процесор. Екранът е 4,7-инча. Предлага 8 MP камера и 1 GB оперативна памет. Капацитетът на батерията също е компромисен, 1800 mAh но без да отива в крайности. Ориентировъчно се предлага на пазара за под 200 долара.

Инцидентите в живота на смартфоните

Както забелязвате, сред първенците в надпреварата за най-тънък телефон са преимуществено китайски производители. На практика именно по тези географски широчини съществува някаква необяснима за Запада тръпка за създаване на фини устройства, които след известно време ще изискват задължително калъф, тъй като в противен случай рискувате да се порежете.

Фините пропорции си имат своята цена и то не в пари, а във време, тъй като смартфонът източва малката батерия дори, когато екранът е изключен.