Още по темата

Светът се променя прекалено бързо и според някои изследвания по кариерно развитие 60% професиите, които ще са най-търсените през следващите 10 години, все още не съществуват.

Как да помогнем на децата си да бъдат подготвени за тези предизвикателства на пазара на труда и дали социалните или професионалните компетенции следва да вземат превес в образователната система е една от топ-темите, които ще бъдат разисквани в рамките на четвъртото поредно издание на инициативата DigitalKidZ: Наука. Образование. Технологии. Светът на бъдещето, която ще се състои на 19 март 2016 в зали 8 и 9 на НДК.

Инициативата DigitalKidZ подпомага родителите и учителите на съвременните деца, представители на поколение Z, да развият своето критично мислене и грамотност в боравенето с цифровите технологии и медии, в името на тяхната безопасност и устойчивост в променящата се среда.

Източник: Thinkstock/Guliver

Според изследването "The Future of Jobs", представено в „Давос“ преди няколко седмици, до 2020 г. роботите ще изземат работните места, които изискват рутинни, чиновнически умения, както и обработване на големи количества данни. 

“Над 7 милиона души ще загубят работата си вследствие на развитието на технологиите” коментира Гергана Раковска, консултант по въпросите на образованието към МОН и лектор на DigitalKidZ.”

Генетиката, изкуственият интелект, роботиката, нанотехнологиите, триизмерният печат и биотехнологиите са само част от областите, които ще претърпят огромно развитие и ще положат основите на една революция,  каквато не сме виждали.

За съжаление България ще бъде една от държавите в Европа, които са най-застрашени от демографските тенденции в STEM поради застаряващото население на страната и високата възраст на по-голяма част от преподавателите в образователната система.

“У нас едва една четвърт от студентите се обучават в STEM, а близо половината учат администрация и управление и икономика”, коментира Раковска.

Вижте как робот обслужва клиенти.