Още по темата

Батериите не са вечни. Всяка една от тях има определен цикъл на живот. Не очаквайте обаче батерията да се „скапе” изведнъж.

Процесът обикновено е бавен и се характеризира с постепенно влошаване на качествата на батерията. Капацитетът ѝ ще намалява до един момент, в който ще стане негодна за употреба. Трябва да имате в предвид, че смартфонът изпозлва батерията дори, когато е в режим на покой.

Можете да „ударите едно рамо” на издръжливостта на батерията, като следвате няколко основни правила за експлоатация. Независимо колко сте стриктни обаче, в един момент потребността от нова батерия ще бъде налице. Не се притеснявайте много. Така стоят нещата от самото начало не само при телефоните, но и при лаптопите, таблетите, електрическите автомобили и т.н.

Ако досега не сте имали проблеми с батерията на смартфона, вероятно причината се крие във факта, че сте подновявали устройството горе-долу на 2-3 години.

Как ще разберете, че батерията на смартфона трябва да се смени?

Източник: ThinkStockPhotos

Лесно е. В процеса на употреба ще забележите, че устройството все по-често трябва да бъде зареждано. Освен това можете да се възползвате от онези приложения за следене на батерията, които ще ви помогнат да се ориентирате докъде е стигнал жизненият цикъл на вашата батерия. Състоянието може да бъде проследено в реално време.

Ето 6 симптома на батерия, която трябва да бъде заменена

1. Телефонът се събужда, само когато зарядното е включено към контакта

Ако това е вашият случай, диагнозата е налице. Този начин на работа е ясна индикация, че смартфонът не може да работи нормално. Преди да си помислите да купите нов телефон, пробвайте да смените батерията!

2. Смартфонът има заряд само за кратко време

Ако заредите телефона и след само няколко часа (а понякога става дума и за минути) се налага да го презаредите, това е категоричен симптом за проблем с батерията.

Разбира се, тук трябва да проявите съобразителност. Като човек, който редовно използва смартфона си, следва да отчетете дали не правите нещо, което да води до скоростното разреждане на батерията. Например да слушате музика без прекъсване, да играете на игра или пък да водите постоянни разговори. В този случай е нормално да изтощите телефона само за няколко часа.

3. Щом телефонът започне да се нагрява… ох, изгорих се!

В този случай батерията на смартфона започва да се нагорещява. Възможно е заради наличието на корпус да не усетите добре този симптом. Въпреки това ще бъде налице леко затопляне на смартфона. Колкото по-често усещате тази топлина, толкова по-належаща е потребността от закупуване на нова батерия.

4. Смартфонът не иска да се включи

Източник: ThinkStockPhotos

Ако батерията тотално е сдала багажа, смартфонът няма да се включи.

5. Батерията показва физически сигнали за повреда

Ако разполагате със смартфон, чиято батерия се маха, можете лесно да отметнете този симптом като наличен или не. Извадете батерията и я огледайте за физически дефекти. Наличието на всякакви петънца или пък необичайни издутини са признак за проблем с батерията.

Ако забелязвате следи от корозия или пък петна по батерията, съветваме ви да я не връщате обратно в телефона. Възможно е да има теч на химикали. Сложете батерията в найлоново пликче и я изхвърлете на местата, където се събират негодни батерии.

„Apple” пуска малък „iPhone” преди „iPhone 7”

Най- „железните“ телефони на пазара

5 страхотни телефона на ниска цена

А сега да поговорим накратко за практиките, които изтощават батериите (и съкращават бързо живота им):

– Продължителното играене на игри, които изискват висока яркост на екрана и са с интензивна графика.

– Оставянето на телефона да се зарежда, въпреки че вече е зареден.

– Прегряването на смартфона чрез поставянето му на директна слънчева светлина или в близост до горещи предмети.

– Употребата на некачествени зареждащи устройства.