Още по темата

Китайската полиция обяви, че е арестувала около 15 хил. души за престъпления, които излагали на опасност интернет сигурността, на фона на правителствена кампания за затягане на контрола върху интернет, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. 

Министерството на обществената сигурност съобщи, че полицията е разследвала над 7400 случая на предполагаеми киберпрестъпления, включително хакерство, интернет измами и незаконна продажба на професионална информация, в резултат на което са били арестувани 15 хил. души. 

Ведомството не уточни кога са извършени арестите. 

Властите започнаха шестмесечна спецоперация за „прочистване на интернет“

през юли, но някои от случаите датират от декември миналата година. Прочистването обхващаше уебсайтове с незаконна и вредна информация, а също рекламиращи порнография, експлозиви, огнестрелни оръжия и хазарт. 

Полицията е проверила общо 66 хил. сайта, отбеляза министерството. 

Китай използва някой от най-усъвършенстваните механизми за електронна цензура, известни като

„Грейт файъруол“ („Великата защитна стена“, игра на думи с Великата китайска стена). 

Цензори следят внимателно какво се публикува, особено за материали, които биха могли да подронят авторитета на управляващата комунистическа партия. 

В последните дни властите задържаха мъж, преувеличил броя на жертвите при експлозиите в пристанищния град Тиендзин. При взривовете загинаха най-малко 114 души.