Още по темата

Google изпълни обещанието си и завърши седмото поколение на мобилната операционна система Android преди септември. Компанията обяви, че вече е напълно готова с Android 7, който ще бъде известен и с прякора Nougat и започва да го разпространява до смартфоните от серията Nexus.

Процесът ще отнеме няколко седмици, като през това време се очакват и първите нови телефони, които да използват платформата. Производителите на смартфони също ще могат да обновят избрани от тях модели до Nougat. Именно това остава и най-големият проблем за Android, като преобладаващата част от смартфоните по-света използват по-стари версии.

Всъщност, най-използваната версия на Android е Lollipop, по данни на Google към първи август т.г. Това е версия, която е на близо две години. Втора по популярност е KitKat, която е на близо три години. Актуалната до този момент Android 6 Marshmallow се използва от едва 15.2% от смартфоните с Android.

Както винаги, Google поставя голямо внимание върху новата версия. Компанията съобщи, че е направила над 250 нововъведения в Android 7 Nougat.

Тя поставя на фокус няколко нови възможности. Сред тях е функцията за използване на две приложения едновременно в отделни прозорци. Проблемът тук е, че самите приложения трябва да поддържат тази възможност, а за сега те са малко.

Полезна новост е възможността да се отговаря на съобщения и имейли директно от уведомлението, което се получава на екрана. Няма нужда всеки път да се отваря съответното приложение. Подобрена е и функцията за превключване от едно приложение на друго.

"Тайм" класира 50-те най-велики технологични устройства

Освен това Android Nougat поддържа платформата на мобилна виртуална реалност Daydream, заедно и с платформата за 3D графики VulkanTM. Това означава, че всички нови смартфони с Nougat (и достатъчно мощен хардуер) ще могат да поддържат приложения и игри с виртуална реалност.

Nougat има и подобрена функция Doze. Тя позволява на телефона интелигентно да управлява системните ресурси, като оптимизира максимално живота на батерията. Doze ще може дори да разпознава кога телефонът е в джоба и автоматично ще включва режим за пестене на енергия.

Обновеният интерфейс на Android 7 Nougat
Обновеният интерфейс на Android 7 Nougat Източник: Google

Обновената операционна система е и по-сигурна. Тя ще поддържа криптиране на отделни файлове, като има и подобрена система за инсталиране на обновления. Те ще се "качват" автоматично без да спират работата на потребителя с устройството.

Сред другите новости са обновени емоджита (различните иконки с усмивки за чат приложенията), като те вече са над 1500 и са вградени в Android. Това означава, че могат да се използват практически в почти всяко приложение, което позволява на потребителя да въвежда текст.

Добавена е и поддръжка на многоезични настройки. Това означава, че ако един потребител говори на няколко езика, той ще може да използва паралелно съответните локални езикови версии на приложенията, както и да търси и получава резултати на няколко езика едновременно.