Още по темата

Те промениха телата и умовете ни. Знаете ли, че подценявате времето, което прекарвате със смартфона си? Проучване на Plos One показва, че сме предразположени към това да недооценяваме колко часа от ежедневието ни преминават в използване на умния телефон. И колко часа са? Приблизително около 5 часа дневно или една трета от времето, в което сме будни.

Благодарение на специално приложение и няколко доброволци на възраст 18-33 години, изследователи установяват, че повече от половината пъти, в които грабваме телефона си, за да свършим нещо, траят по-малко от 30 секунди. Поглеждане на дисплея, проверяване на часа, прочитане на имейл или известия в социалната мрежа, телефонен разговор, пускане на музика… всичко дотук прави средно по 85 използвания на ден.

Кой изяжда интернета ви?

Употребата на мултифункционалните смартфони се е превърнала в навик за повечето потребители. Буквално, те-не-могат-да-живеят-без-телефона-си. Тогава напълно логично е защо изследователите насочват вниманието ни към въздействието на смартфоните върху човека като същество.

Смартфоните промениха телата и умовете ни. И продължават да го правят.

Мозъкът на съвременния човек постоянно се настройва според потребителските дигитални технологии, смята д-р Арко Гош от Цюрихския университет. Първото, за което можем да се сетим в първата секунда, са сензорите за чувствителност по пръстите на ръцете ни. Има и още…

Учените отдавна работят с понятието „текстови врат”. Става дума за специфичната позиция на врата и тялото ни по време на заглеждане и работа със смартфон. Това преместване на тежестта напред, за да се вгледате в екрана, изисква пренастройване на тялото ни, съпроводено с редица физически неразположения.

Вероятно определяте болката във врата като незначителна на фона на преживяването, с което ви дарява телефонът. На друго мнение са хирурзи. Те предупреждават, че с течение на времето „текстовият врат” може да ви отведе право на операционната маса. Ако не за епидемия, то става дума за масово явление, казва специалистът по гръбначни операции Кенет Хансрай пред в. „Вашингтон Поуст”.

Усвояването на неправилна поза на тялото води след себе си още редица сериозни здравословни проблеми. Например, намален капацитет на белите дробове. Т.е. организмът ви не може да получи оптималното количество кислород, а от това страдат всички системи и органи, включително мозъкът.

Ако се чудите откъде идват главоболието, неврологичните нарушения, депресията и сърдечните заболявания, насочете търсещия отговор поглед към собствения си смартфон.

Преодолимо ли е? Да.

Започваме с най-очевидния съвет. Използвайте смартфона си възможно най-рядко. Вероятно сега сте намръщили вежди и си казвате: „Невъзможно е! В съвременното модернизирано общество, когато животът е немислим без технологиите, да ме посъветвате да се откажа от смартфона си!? Ненормалници!”

Щом не можете да ограничите до минимум употребата на умния телефон, поне последвайте няколко практични съвета: Вместо да наклонявате врата си напред, за да погледнете дисплея на смартфона, потърсете екрана само с очите си. Така не променяте позата си.

Второ, няколко пъти дневно правете лесни упражнения за врата. Накланяйте наляво и надясно главата си. По този начин ще можете да коригирате позицията на врата си, ако случайно отново сте прибягнали до накланянето му напред, за да разглеждате случващото се в интернет чрез смартфона.

Да се върнем към числата

Споделихме ви резултатите от проучването, според което прекарваме около 5 часа дневно със смартфон в ръка. Това прави около 6,5 дни месечно. Много време, честно да ви кажем.

Ако искате да проследите колко точно време прекарвате с любимото си устройство в наши дни, можете да се възползвате от приложения като Moment за смартфони с iOS. Часовникът на Apple, например, е друго решение, което позволява да се детоксикирате, така да се каже, от прекомерната употреба на съвременните телефони. Поглеждайки дисплея на часовника, вие получавате актуална информация за важните и маловажните неща, които търсят вниманието ви.

Много ни допадат думите на създателя на Moment и искаме да завършим с тях днешната си тема. Кевин Холеш избира да озаглави така приложението си, за да каже на хората, че след време се получава така, че когато грабваш телефона, за да послушаш музика, за да поговориш с някого или пък за да направиш снимка, ти забравяш да живееш тук и сега, защото дисплеят на телефона те отдалечава от реалността.