Още по темата

Знаете ли кога разбирате, че сте готови за дете? Когато преди това сте успели да отгледате жив и здрав домашния си любимец.

А кога разбирате, че сте готови за домашен любимец? Когато растенията у дома не са с външен вид в сиво-кафяв цвят.

А знаете ли кога сте готови да отглеждате стайно растение? Когато имате смартфон и съумеете да съжителствате заедно.

Така се променят житейските мъдрости през годините. В наши дни децата получават смартфони преди да се научат да гледат растения и животни и това ни се струва напълно логично.

Темата на днешната ни среща е батерията на умния телефон. Докато смартфон компаниите се надпреварват по различни показатели – външен вид, гъвкавост, мултимедийни възможности, височина, дебелина, ширина и лекота, състезание има и в сферата на батерията - супер бързо зареждане, безжично зареждане, по-добро енергопотребление и т.н.

В следващите редове няма да говорим за теория, а за практика. Иска ни се да разполагаме с по-практично знание, което да прилагаме всеки ден в името на благоденствието в двойката потребител-смартфон.

Ако смятате, че темата за батерията е скучна, останете още малко с нас – гарантираме ви, че ще стане любопитно.

Лошата новина е, че батериите не са вечни. Някои от тях издържат до 300-500 цикъла. От Apple пък твърдят, че батериите на лаптопите им понижават заряда си до 80 % след 1000-то зареждане. Оттук насетне батериите съдържат във себе все по-малко енергия и накрая стават напълно неизползваеми.

Добрата новина е, че можете да правите няколко стъпки, които да увеличат продължителността на живота на батерията на своя смартфон или айфон, а също така таблет, лаптоп и т.н. Прилагаме няколко съвета от PCAdvisor.

Първо, не зареждайте батерията от 0 до 100 %. Правилото при литиевойонните батерии е да ги поддържате с около 50 % и малко отгоре през повечето време. Когато батерията падне под 50-те процента, заредете я леко. Кратко зареждане по няколко пъти на ден е оптимумът.

Съветваме ви да не зареждате батерията на смартфона си всеки път до 100 %. Ако го правите, не е фатално, но със сигурност скъсявате продължителността на живота на батерията си. Използвайте максималното зареждане само за случаи, които налагат това, като например излет в планината.

Препоръчително е да зареждате литиевойонните батерии между 40% и 80 %. Не позволявайте на батерията да падне под 20 %.

Кога можете да заредите батерията изцяло? Експерти съветват да правим това веднъж месечно. По този начин се осъществяван своеобразно рестартиране на батерията, подобно на рестартирането на компютър.

Добра идея ли е да зареждате телефона си докато спите сладко-сладко нощем? Съвременните умни телефони неслучайно са наречени така. Част от тях са достатъчно хитри, да спрат да се зареждат, щом батерията им стигне 100 %. Някои експерти обаче предупреждават – прекаленото продължителното зареждане на телефона може да доведе до прегряване.

Не оставяйте литиевойонните батерии твърде дълго на 0 %. Когато не се използват, този тип батерии се разреждат с 5-10 % на седмица. Ако оставите литиевойонната батерия за дълъг период от време незаредена, възможно е след това да бъде напълно неизползваема.

Докато за смартфона последният риск изглежда слабо вероятен – т.е. да оставите телефона си незараден в шкаф за дълъг период от време, то за лаптопите това не е никак странно. Преди да „забравите” лаптопа някъде у дома, уверете се, че батерията му е около 50 %.