Още по темата

Казват, че не е добра идея да си правим планове в дългосрочен план. Всъщност дори краткосрочните планове понякога се оказват прекалено смели. Поводи за това дават и съвременните телефони, които могат да ни изненадат с разредена батерия или пък с неработещо копче.

Сега кой е винонен за копчето не е ясно, вероятно упражняване на прекалено силен натиск, падане или естествено износване на материала… и какво ли още не.

Неработещото копче за включване на Android телефоните може да бъде заобиколено като препятствие по няколко начина.

Да, точно така. Не се втурвайте да търсите позахабения бивш телефон, който сте запокитили някъде в шкафа. Пробвайте да съживите настоящия!

Решенията са няколко.

Включен или изключен е телефонът?

Методите за разрешаване на проблема зависят от статуса на телефон – включен или изключен, а също така и дали не е в режим „очакване“.

Ще започнем със сценария, в който смартфонът е изключен.

Използвайте зарядното устройство. Този метод не работи в повечето случаи, но никога не е късно вашият телефон да е сред малцината късметлии, при които действа. Включете Android смартфона към зарядното и почакайте малко. Някои телефони се включват веднага. Продължете опита като включите телефона с помощта на USB кабел към лаптоп или компютър. Забелязвате ли признаци на живот?

План „Б“. Време да изпробвате копчетата за регулиране на звука и „home“.

Натиснете двете копчета за регулиране на звука и задръжте така известно време. Случва се това да провокира включването на телефона. Друга възможна комбинация, която води до събуждането на телефона е едновременното натискане на копчето за звука и „home“.

В случай, че телефонът ви е включен, но е в спящ режим, задачата пред вас е по-лесна.

Използвайте примера със зарядното устройство. Ако не свърши работа, помолете приятел да ви позвъни – телефонът ще се събуди и ще можете да използвате сензорното управление.

Ако смартфонът ви има физическо копче „home“, един натиск върху него активира екрана. На същия принцип можете да използвате физическото копче на камерата, ако разполагате с такова, разбира се.

Няколко полезни приложения

Съществуват приложения, които позволяват да включвате и изключвате телефона си без необходимостта от копче за това. Това решение е напълно безплатно и си заслужава да го имате предвид отрано.

Приложението Gravity Screen използва датчиците в телефона, за да определи кога потребителят взема в ръце устройството. Ефективността му зависи от това доколко годни са датчиците, вградени в смартфона. Ако телефонът ви е старичък или пък от евтините, шансът това приложение да не сработи е голям.

Друго приложение на име Proximity Actions използва датчика за близост, за да изпълнява определено действие. Тази функция не е задействата при всички телефони, ако така е и при вас, влезте в настройките.

Следващото приложение влиза в употреба за потребителите на телефони, които разполагат с физическо копче за регулиране на звука. То прехвърля функции на копчето за включва на копчето за звука. Приложението се казва Power Button to Volume Button.

Заключение

Както виждате едно неработещо копче не представлява кой знае какъв проблем, стига да знаете няколко заобиколни пътища. Място за разстройване няма!

Все пак, ако решите да се откажете от телефона със счупен бутон за включване, можете да потърсите нов в сайта на sravni.bg

Някои телефони се чупят по трудно от други: