Още по темата

Имате ли вкъщи стар компютър, който само хваща прах и се чудите какво да правите с него? Не го изхвърляйте, защото в новия епизод от канала Ctrl Alt Delete, Цецо ще ни дава полезни съвети за старата машина .

Например, може да си направите NAS (network attached storage) система –

това е дисково пространство, което е закачено някъде в мрежата. Как може да се случи това, правите съвсем малка инвестиция – купувате си хард диск. И другото нещо, което ви е необходимо, за да работите оптимално - имате нужда от една външна LAN карта.

Как се използва една система като NAS –

такава система не може да работи с Windows, затова ви препоръчваме да сложите друга операционна система, която се казва FreeNas и е много лесна за конфигурация – тя помага на машината да работи без монитор, мишка и клавиатура.

Източник: Thinkstock/Guliver

Тази система може да вържете с мрежата в дома си и реално да използвате старата машина като място където да съхранявате големи файлове, филми, документи и всичко, с което не искате да пълните паметта на лаптопа си.

Вижте и няколко компютърни трика за феновете на технологиите

Следващото приложение на старата машина е полезно за всички, които чувстват носталгия към аркадните игри.

Това, което може да направите - сваляте си един emulator – в интернет има много такива, които идват с пакет игри - които сте играли на аркадните игри.

За да ъпдейтнете още повече машината, може да си направите истински голяма машина. И още идеи - вижте във видеото горе