Още по темата

Американският технологичен гигант „Гугъл“ обяви, че създава в Лондон европейска част на фонда си за рисков капитал Google Ventures. С обща сума от 100 млн. долара той имa за цел да насърчи новосъздадени технологични предприятия в Европа, съобщи ДПА. 

Компанията основа фонда Google Ventures през 2009 г. в САЩ. Той има офиси в Силициевата долина, Сан Франциско, Бостън и Ню Йорк. Американският клон е по-голям от европейския – инвестира 300 млн. долара годишно, а активите му вече възлизат на 1,5 млрд. долара. 

„Целта ни е проста:

искаме да инвестираме в най-добрите идеи от най-добрите европейски предприемачи и да им помогнем да реализират тези идеи“,

обяснява в официалния блог на „Гугъл“ Бил Марис, управляващ партньор във фонда. 

„Когато основавахме Google Ventures през 2009 г., имахме за цел този фонд да е различен. За да успеят, стартиращите компании имат нужда не само от капитал – полезни са им също инженерна подкрепа, експертиза в областта на дизайна, съвети за набирането на персонал, маркетинга и управлението на продуктите. 

Сега, пет години по-късно работим с над 250 компании, които имаме в портфолиото си (...) Смятаме, че стартъп сцената в Европа има огромен потенциал. Вече сме виждали убедителни нови компании от Лондон, Париж, Берлин и Скандинавия – SoundCloud, Spotify, Supercell и много други“, казва още той. 

„Създаването на този фонд е още един благоприятен знак за доверието в европейската хай-тек индустрия“,

коментира проф. Стивън Ропър, цитиран от Cnet.com

По думите му обаче „Гугъл“ дори са закъснели с тази стъпка – компании като „Интел Капитал“ например имат сериозно портфолио от европейски старъпи. 

За европейските стартиращи компании обаче е важно не само финансирането, а също и потенциалната връзка със самата „Гугъл“, технологиите, с които тя разполага, както и пазарната ѝ позиция.