Още по темата

Google се е отказала от амбициозния си план да разработи модулен смартфон, съобщава агенция "Ройтерс". Project Ara имаше за цел да създаде сглобяем мобилен телефон, който потребителите да могат да конфигурират по свое желание.

Идеята беше да се продава едно основно тяло и множество различни модули. Така потребителите ще могат да си купуват модули с по-добра камера, с повече оперативна памет, по-мощен процесор и т.н. Всеки човек ще преценява сам какво му е необходимо и няма да дава пари за компоненти, които не му трябват.

Google пуска приложение за споделени пътувания

През май т.г. Google обяви, че вече има партньори за проекта и тази есен ще покаже първият работещ прототип, който ще може да се поръча от създателите на приложения. Не е ясно дали това все още ще се случи, след като компанията се е отказала от проекта. Тя е отказала да коментира темата пред информационната агенция.

Според източниците на "Ройтерс" Google няма да завърши проекта, но обмисля да помогне на компаниите, които са изразили интерес към него. Един от вариантите е да им даде лицензи да използват технологията и да разработят свои модулни телефони.

Основната пречка пред тези устройства в момента са големите разходи за тяхното производство. Освен това сменяемите модули изискват по-дебел и тежък корпус отколкото обикновените смартфони, което също е притеснение, че няма да се хареса на масовия потребител. Паралелно с това Google иска да въведе малко повече ред в хардуерните си проекти, които в момента са доста разнообразни, казват източниците на агенцията.