Още по темата

Google подготвя нова операционна система. Тя се казва Andromeda OS, като е комбинация от Android и Chrome OS, съобщава онлайн изданието 9to5Google, което се позовава на свои източници в интернет гиганта.

Очаква се платформата да се използва най-вече за лаптопи и таблети от бъдещата гама Pixel на Google. Според изданието Huawei разработва и таблет, който ще използва бранда Nexus. Паралелно с това Google планира и хибриден лаптоп, който в момента има кодовите имена Pixel 3 и Bison. Лаптопът ще има 12.3-инчов екран, който ще може да се отделя и използва като таблет.

Приложения за Android шпионират потребителите

Според онлайн изданието Android Police, Google планира да представи лаптопа и Andromeda OS чак през третото тримесечие на следващата година. Дотогава вече ще има достатъчно развита платформа, която да може да се предлага както на крайните потребители, така и на корпоративните клиенти. Освен това ще даде достатъчно време на създателите на приложения да създадат интересни програми за операционната система.

Засега остава неясно дали Google планира да обедини Android и Chrome OS за всички видове устройства. Слухове за това има от много време, но Google упорито ги отхвърля. Вероятният развой, който се очаква, е Android да продължи да съществува като платформа за смартфони и умни аксесоари. Andromeda OS пък ще замени Chrome OS, като ще има амбицията да се конкурира с Windows и macOS.

Засега Google не коментира темата. Следващата седмица компанията има насрочено събитие, на което да представи нови устройства. Има вероятност тогава да обяви Andromeda OS официално и да представи основните възможности и цели на платформата.