Още по темата

Google е сред ИТ гигантите, които упорито работят да осигурят интернет достъп за още 1 млрд. души по целия свят. Един от основните фокуси на компанията за тази цел е Индия, където според нея на всеки час по 10 000 души за пръв път влизат в интернет. Отчасти това е възможно и благодарение на проекта Google Stations, който осигурява безплатен WiFi достъп на над 50 гари в страната. Google вече има и по-голяма амбиция, която не изключва разширение на проекта и в други държави.

Компанията обяви в своя блог, че планира да осигури WiFi в общо 400 гари в Индия. В 50-те реализирани до момента всеки ден в интернет влизат по 15 хил. души. "С тези чудесни резултати, защо да не разширим проекта отвъд гарите и дори отвъд Индия", пише Цезар Сенгупта, който е вицепрезидент и ръководител на екипа, който трябва да осигури интернет за следващия 1 млрд. души.

Google подготвя нова операционна система

Така се ражда и новият проект Google Station. Той представлява "комплект от лесни за използване инструменти за осигуряване на WiFi за публични места". Station включва софтуер, но не и хардуер засега. Вместо това компанията ще съветва какъв хардуер да се използва, за да се изградят устойчиви, сигурни и бързи WiFi мрежи. Google допълва, че ще развива Station с партньори и всеки желаещ да помогне или да използва проекта, за да осигури WiFi достъп, може да се свърже с интернет гиганта.

Новите правила на ЕС са стъпка назад според Google

Целта на Google Station е да се използва за създаване на безжични мрежи за интернет достъп на възможно най-много места, това включва градски транспорт, спирки, площади, заведения, търговски центрове. Колкото повече места с WiFi има, толкова по-добре, като той трябва да е безплатен.

Сенгупта допълва, че много подобни проекти са започнали от Индия, като в последствие Google вижда ползата от тях и в други страни. Той дава за пример функцията за изтегляне на карти от Google Maps за използване без интернет достъп. "Първоначално направихме това за Индия, но после активирахме функцията и за други региони. Оказа се, че хора от целия свят, особено в САЩ и Европа, активно я използват, за да могат да навигират из места, където сигналът прекъсва или в непознати градове. Създаването на услуги за Индия и други държави, от където ще дойде следващият милиард интернет потребители подобрява не само техните преживявания, но ни дава идеи, които работят за всички", пише Сенгупта.