Още по темата

Федералното бюро за разследване на САЩ успя да отключи айфона, използван от Саид Фарук, един от нападателите в терористичната атака в Сан Бернардино.

Ето защо беше взето решение за прекратяване на съдебния иск срещу „Епъл” (Apple), който целеше компанията сама да предложи средство за достъп на федералните власти до криптираната информация, записана на нейните продукти.

„Нашето решение за приключване на съдебния спор се основава единствено на факта, че с помощта на трета страна, успяхме да отключим телефона, без да повредим информацията в него“, коментира Айлийн Декър, един от адвокатите на ФБР.

Миналия месец съдия нареди на Apple да помогне на властите да разбият защитата на iPhone 5, използван от Саид Фарук, който заедно с жена си уби 14 души при нападение на 2 декември в градчето Сан Бернардино в Калифорния.

Изпълнителният директор на компанията Тим Кук отказа с мотива, че така ще се подкопае сигурността на всички устройства на Apple.

В документ до съда, подаден в понеделник, министерството на правосъдието посочва, че ФБР вече не изисква помощ за отключването на айфона.

Министерството поиска от федералния съд в Ривърсайд, Калифорния, да оттегли заповедта, която задължаваше Apple да предостави средство за достъп до телефоните си.