Още по темата

Европейският съюз (ЕС) подготвя сериозни наказания за Google, съобщава "Ройтерс". Агенцията се позовава на документ, който ЕС е разпратил до европейски компании, които са подали жалбите, довели до разследването срещу Google за действията на интернет гиганта на мобилния пазар.

От него става ясно, че ЕС не одобрява практиките на Google. Документът предвижда Европейската комисия (ЕК) да забрани на Google да плаща на производителите на смартфони, за да инсталират Android на своите устройства. Освен това може да се забрани на компанията да предлага отстъпки или други привилегии на производителите, които избират Android.

Google подготвя нова операционна система

В момента Android е безплатен за ползване от компаниите. Производителите на смартфони и таблети обаче са задължени да инсталират на устройствата си приложенията на Google, ако искат да използват бранда Android. ЕК смята да наложи забрана и на това изискване. Google няма да има право и да наказва или заплашва компаниите, които използват Android без приложенията на интернет гиганта.

Документът посочва още, че ЕК планира да наложи и финансова глоба на Google заради тези нарушения. Точният ѝ размер все още не е уточнен, но е упоменато, че глобата ще е достатъчна, за да гарантира, че тези практики ще бъдат прекратени.

Приложения за Android шпионират потребителите

Освен това продължава и разследването на ЕС заради действията на Google на пазара на онлайн реклама чрез платформата AdWords. Продължава и третата проверка, която е срещу търсачката на компанията, която е обвинена в манипулиране на резултатите за сметка на собствените услуги на Google. Тези разследвания също могат да приключат с глоби.

За сега нито Google, нито ЕК коментират темата. Говорител на Google единствено отговаря, че компанията ще покаже на Комисията, че е разработила модела на Android така, че да е изгоден както на потребителите, така и за конкуренцията.