Още по темата

Европейският съюз (ЕС) обеща да изгради WiFi мрежи за безплатен достъп до интернет на обществени места. Това трябва да се случи до 2020 г., съобщи Жан-Клод Юнкер.

ЕС планира да похарчи около 120 млн. евро за изграждането на мрежите. Те ще бъдат направени в паркове, библиотеки, градските площади и институциите.

WiFi мрежите ще се изградят изцяло с европейски средства, но местните власти след това ще трябва да плащат за поддръжката им. Планът предвижда такива мрежи да бъдат изградени във всеки град и село в рамките на ЕС. Предстои той да бъде гласуван и одобрен от страните-членки. Ако няма забавяния, парите може да са налични още преди края на следващата година.

Жена си гарантира доходи заради „алергия“ към Wi-Fi

Планът на ЕС за осигуряване на високоскоростен интернет достъп е още по-амбициозен в дългосрочен план. ЕС иска до 2025 г. всички домакинства да имат достъп до интернет със скорост минимум 100Mbps. В болниците и държавните институции минималната скорост трябва да е 1Gbps. ЕС вече класифицира интернет като универсална услуга.

Освен това съюзът планира да покрие територията си с достъп до мобилните мрежи от пето поколение до 2025 г. До 2020 г. пък трябва във всяка страна-членка да има поне по един град с 5G мрежа.