Още по темата

Американската технологична компания „Епъл“ (Apple) ще трябва да изплати на Уисконсинския университет в Медисън 234 млн. долара за нарушаване на патентни права върху технология, разработена от сътрудници на учебното заведение, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес.

Присъдата е произнесена от федералния съд в Медисън, столицата на щата Уисконсин.

Университетът подава иск срещу „Епъл“ през януари миналата година, обвинявайки компанията в нарушение на патент, регистриран от университета през 1998 г.

Представители на научната институция твърдят, че „Епъл“ е използвала без нужното разрешение технологията за създаване на микрочипове, разработена в университета.

Според ищеца нарушенията засягат процесорите, с които са оборудвани смартфоните iPhone модел 5s, 6, и 6 Plus, а също и някои версии на таблета iPad.

Технологията подобрява скоростта и ефективността на процесорите, удължавайки живота на батерията на устройствата с до два часа.

Един от изобретателите на чиповата технология е професорът по компютърни науки Гуриндар Сохи, който присъства в съдебната зала за решението, уточнява АП.

Журито определя сумата на глобата след тричасово заседание. Първоначално Уисконсинският университет е поискал около 400 млн. долара, но ръководството е доволно от окончателната присъда.

Това не са единствените съдебни претенции на университета към „Епъл“, допълва ТАСС. Миналия месец учебното заведение подава друг съдебен иск срещу компанията, обвинявайки я този път, че нарушава право на ползване на технологии при създаването на нови микрочипове за iPhone 6S и 6S Plus, както и за таблета iPad Pro.  

През септември „Епъл“ представи новите iPhone 6S и 6S Plus: