Още по темата

„Епъл“ и „Самсунг“ преговарят с мобилни оператори за помощ при разработката и въвеждането на нов стандарт за SIM карти, който може да улесни преминаването между доставчиците на услуги, съобщава „Файненшъл таймс“. 

Става дума за вградена SIM карта, или e-SIM, оставаща в телефона, като по този начин на потребителите няма да се налага да взимат нова, когато решат да сменят телекома. Цялата работа ще се извършва от интерфейса на устройството, обяснява Владислава Колчева от Smartnews.bg

Очаква се новият стандарт да бъде готов през 2016 г. Това не е толкова изненадващо, предвид факта че „Епъл“ вече предприе стъпка в тази посока с миналогодишното обявяване на LTE iPad-и с т.нар. Apple SIM, предлагаща избор между много мобилни оператори и лесната им смяна. 

Премахването на този компонент ще даде възможност на производителите на смартфони да ги направят по-тънки, но в същото време ще улесни работата и на клиентите. 

„Файненшъл таймс“ пише, че Apple SIM все още няма да изчезне и е много вероятно да я видим в следващия iPhone преди появата на e-SIM.

GSM Association, представляваща мобилните оператори, е казала пред медията, че голяма част от телекомите са се включили в инициативата за приемането на новия стандарт и преминаването към e-SIM. 

В списъка са AT&T, „Дойче телеком“, „Водафон“, „Телефоника“ и „Ориндж“, както и други международни оператори. Асоциацията е потвърдила, че „Епъл“ и „Самсунг“ разработват този стандарт.

Вижте още за технологии в Smartnews.bg.