Още по темата

В днешно време социалните мрежи са неизменна част от всекидневието ни. Освен че ни дават възможност да общуваме с различни хора по света и да получаваме изобилие от информация, те могат да застрашат сигурността ни, ако не знаем как "да се държим" с тях.

Най-уязвими в голямото виртуално семейство, естествено, са децата.

Вижте няколко съвета за това как да предпазите най-малките, а и себе си, в социалната мрежа от г-жа Жули дьо Байенкур - мениджър "Политика за безопасност" във "Фейсбук" за Европа, Близкия изток и Африка.

Жули дьо Байенкур беше за първи път в България, за да представи инициативата "Помислете, преди да споделяте", насърчаваща отговорното използване на онлайн услуги.

Как да предпазим децата си във "Фейсбук"

Има няколко простички правила, които е необходимо всеки да знае, за да предпази сина/дъщеря си в голямото семейство на "Фейсбук".

На първо място е важно родителите да бъдат отговорни и да знаят какво правят децата им в интернет. Да говорят с тях, да са наясно какви видеа гледат в мрежата и кои са онлайн приятелите им, съветва Жули дьо Байенкур.

Жули дьо Байенкур
Жули дьо Байенкур

Важно е децата да знаят, че трябва да приемат покани за приятелство от хора, които познават и да игнорират непознатите.

Колко активно трябва да е едно дете в мрежата

Според г-жа дьо Байенкур от по-голямо значение е не колко често детето ви публикува съдържание в социалната мрежа, а какъв е видът съдържание.

Нашата цел е хората да знаят какво съдържание не трябва да бъде споделяно и да са информирани за услугите, които предлага "Фейсбук". Например всеки сам може да прецени дали постовете му да са публични, или достъпни само за приятели в мрежата, това наистина е важно, коментира Жули дьо Байенкур.

Източник: Getty Images/Guliver

Що се отнася до времето, което децата прекарват във "Фейсбук",

не може да се определи лимит. Всяко дете преценява колко време да прекарва в интернет, но това също е отговорност на родителите.

Няма как големите да дават ограничения на децата си, ако те самите постоянно са в мрежата, казва Жули дьо Байенкур.

Ето как се хаква "Фейсбук" профил за минути

Ето как се хаква телефон

Признаците, които могат да издадат, че детето ви е мишена на тормоз в мрежата

Признаците са различни при отделните деца, но най-общо индикатори могат да бъдат промяна в поведението и в настроението на детето ви. 

Но в някои случаи децата са интровертни, не споделят чувствата и мислите си, тогава промяната в поведението им може да е следствие на любовна история, скарване с приятел или др.

Източник: Getty Images/Guliver

Ето защо е важно родителите да общуват непрекъснато с децата си, съветва още Жули дьо Байенкур.

Ето я тайната на добрите родители

Първото, което трябва да направите, ако станете жертва на онлайн тормоз

или ако детето ви попадне в такава ситуация, е да докладвате на "Фейсбук" или "Инстаграм", за да премахнат вредното съдържание. Важно е също така детето да сподели за проблема на човек, на когото има доверие.

Работата ни досега е показала, че когато някой е тормозен в "Инстаграм" или във "Фейсбук", има някакъв проблем и във всекидневието си. В такъв случай е добре детето да потърси допълнителна помощ, съветва Жули дьо Байенкур.

Източник: Getty Images/Guliver

За смъртоносната игра "Син кит"

Разбрахме за този случай и започнахме да наблюдаваме отблизо как е възникнал. Разбрахме, че всичко с тази игра е започнало като начин за печелене на пари и кликове върху реклама, а след това бързо новината се разпространи в медиите. В крайна сметка нямаме данни, че играта се е играла реално от деца, коментира Жули дьо Байенкур.

Деца в Румъния се самонараниха, има ли връзка със "Синия кит"

Деца срещу самоубийствената игра "Син кит"

Ужасяваща игра оставя мъртви деца

Източник: Getty Images/Guliver

Мерките, които "Фейсбук" взима за подобравяне на безопасността в мрежата

Приемаме отговорността си наистина сериозно и за това правим много в тази посока – създаваме нови инструменти в мрежата, стремим се да подобрим осведомеността сред родителите и на младите хора.

През декември пуснахме специален портал за родители, където те могат да разберат какво е социална мрежа и да отговорят на всичките си въпроси, свързани с безопасността на децата.

Основната ни цел е всеки да знае какво трябва да направи в случай на някакъв вид насилие в мрежата и да е наясно как да борави с поверителната си информация във "Фейсбук", коментира Жули дьо Байенкур.