Още по темата

Електронните четци уверено отстояват първото място в класацията на предпочитани устройства за четене, което само допреди няколко години се делеше от смартфона и таблета, пише Томислав Савов от Socialevo.net, цитирайки резултатите от актуално проучване на производителя на електронни четци PocketBook, проведено в партньорство с популярния български сайт за електронни книги Biblio.bg.

60% от активните читатели предпочитат е-четеца в сравнение с 20% за таблета и 19% за смартфона. Класическата хартиена книга продължава да води спрямо електронните устройства с 81,5%.

Проучването „Какво, къде, кога четеш?“ е проведено онлайн в периода май – юни сред над 700 читатели на Biblio.bg, както и сред аудиторията на Digital Biblio Technologies Conference 2015. Най-активни са участниците между 18 и 45 години, като 78% от тях са жени, а 22% са мъже.

Най-предпочитаното място за четене е у дома (83,9%), но четенето на път (43,8%) или сред природата (33,6%) също имат значимо присъствие. 11% от отговорилите казват, че четат навсякъде и по всяко време.

Най-предпочитани начини за сваляне на е-книги остават безплатните източници на електронно съдържание и споделянето с приятели. Въпреки това, над 40% от читателите посочват, че използват и платени източници.

Какво търси фенът на е-четенето в едно устройство за е-книги? 

На първо място качество на Е-Ink екрана, което гарантира безопасност за очите. На второ място – дълъг живот на батерията, което прави използването на четеца много по-удобно. На трето място, със значимо предимство пред останалите характеристики на е-четеца, е възможността за ползване на множество формати без необходимост от конвертиране. 

Следват връзката с интернет, възможността за ползване на предварително инсталирани речници и наличието на подсветка. Българският интерфейс също е посочен като значима черта на електронния четец.

Любопитно е какво е отношението на възрастните към е-четенето при децата. Скептиците, които предполагат, че това по-скоро ще доведе до намаляване на четенето в детска възраст са само 5,6%. От анкетираните 77,7 % смятат, че използването на електронни четци ще се отрази положително на четенето сред децата и младите хора.

Над 50% от участниците са прочели повече от 20 книги през последната година, което е добра новина и показва, че четящата аудитория в България наистина чете много.