Още по темата

Учените в университета Карнеги Мелън, Питсбърг, определено са едни от малкото, които не са гледали изумено презентацията на Тим Кук на 9 септември тази година. На тази дата Apple представи най-новите си продукти – дългоочакваните айфони, айпада, смарт часовника и т.н. Тогава екипът на Тим Кук се постара да ни пренесе в бъдещето и да ни подскаже, че животът ни оттук насетне може да придобие нов ритъм.

В момента учените от Пенсилвания разработват два нови прототипа на смарт часовници, които ще могат да улавят и разчитат и най-неуловимите сигнали по кожата и мускулите на носителя си. Технологията е насочена към удовлетворяването на потребностите на човека на бъдещето. Отговарянето на повикване и проследяването на дейности и други обичайни съвременни практики ще бъдат контролирани посредством, пардон, без докосване на часовника.

Смарт часовникът EM-Sense, например, ще бъде способен да разпознава какъв предмет докосва носителят му. Човекът се превръща в антена, която предава сигнали на малкото устройство на ръката му. Електромагнитният „шум”, преминавайки през човешкото тяло, ще позволява на умния часовник да си създаде представа за света наоколо.

Към днешна дата прототипът успешно е минал тестване на типични обекти от ежедневието ни като настолна лампа, хладилник и компютърни тъчпадове.

Какво още ще може да прави EM-Sense?

Качвате се на мотора си, смарт часовникът получава данни за това и веднага ви предоставя достъп до пътна карта. А защо не и направо да визуализира списъка с продукта, който съпругата ви предвидливо е съставила?

Стъпвате върху кантар и часовникът ви мигновено записва отмереното тегло. Е, това звучи малко нахално, но няма как – ще трябва да свикнете, че тайните ви са известни на малкото устройство на китката ви.

Според проф. Крис Харисън, професор по взаимодействията между човек и компютър, смарт часовниците са призвани да подпомогнат радикално ежедневните дейности на човека. Това ми напомня донякъде на анимационното филмче „Уоли”, в което високоразвитите технологии и изкуственият интелект дундуркаха хората, на които не им се налагаше да мислят и да се движат. От тях се очакваше само да изискват.

Другият прототип, наречен Tomo, умее да проследява жестовете на носителя си в реално време. Това е възможно, благодарение на технология, наречена електронна томорафия, която разчита всичко случващо се във вътрешността на ръката. Каишката на смарт часовника е снабдена с медни електроди, които улавят електросигналите помежду си и изграждат снимка на мускулите на китката.

В момента часовникът на бъдещето Tomo умее да разпознава жестове като вдигнат палец, юмрук, притискания на пръст с пръст и други, за които повече информация не ни е предоставена.

Един от ръководителите на проекта Джиерат Лапут смята, че съвременните смарт часовници се характеризират с прекалено ограничени възможности. Прототипите, които той и колегите му разработват, ще променят това. Мисията на Лапут е да снабди човечеството с часовник, който е равен по потенциал на компютъра.

По време на една от демонстрациите на уменията на Тоmо, устройството бива прикачено към смарт часовник на Samsung. Резултатът? Човекът, носещ часовника, вече може да прочита едно след друго съобщенията си без да докосване до устройството. Само с жестове наляво и надясно задачата е изпълнена. Свиването на пръстите в юмрук пък са знакът за приемане на входящо повикване.

В заключение - известно време ми трябваше, за да свикна с гледката на минаващи хора, които говорят сякаш на всички около себе си. Хендсфрито определено е удобно за мнозина, но в реалността, подкрепете ме, нелепите ситуации заради него са много. А сега с EM-Sense и Tomo шедьовърът става още по-пъстър. „Диригентите” излизат на улицата…

Второ, след като ще можем да управляваме часовника си с жестове, това не е ли някакъв вид магия?

Трето, обикновено в екшън филмите цялото боричкане и пролята кръв са насочени към натискане на копче, което или ще изстреля ракета към Ню Йорк, или пък ще преустанови тази злонамерена мисия. А сега, когато няма нужда от натискане на копче, кой ще спре професор Мориарти да направи жест? Тежко и горко на филмовите сценаристи и продуценти!