Още по темата

Българите се нареждат на едно от челните места в Европейския съюз като жертви на разпространение на компютърни вируси сред обикновените потребители, твърди софтуерната компания Centio Professional IT Secuirty, официален представител на ESET за България, позовавайки се на данни от Евростат.

Повече от 28% от българите признават, че са се заразили с компютърен вирус за последната година. Петото място в класацията си поделяме с малтийците.

Вирусите се създават от злонамерени потребители - обикновено програмисти, наречени „кракери“. Компютърът може да се зарази с вирус от: електронно писмо, уеб страница, приложение или по сходен начин.

Източник: Thinkstock/Guliver

Един от всеки пет жители на Евросъюза е ставал жертва на компютърен вирус.

Процентът на заразените с компютърни вируси у нас е спаднал почти двойно за последните пет години - от 58% през 2010 г. - до 28 на сто в края на миналата година, но остава висок.

Най-сигурната страна в Европейския съюз е Холандия. Там едва шест процента от интернет потребителите са били жертва на компютърна атака.

Повече от 79 на сто от бизнеса в Европа, Близкия Изток и Африка са станали жертва на кибератаки през 2015 г.

Рискът от пробив в корпоративните системи е по-висок. Около 98 на сто от компаниите в Европа, Близкия Изток и Африка имат инсталирано поне едно решение за сигурност, най-често антивирусна програма, посочват специалистите.

Най-разпространените методи за превенция от този зловредния код са:

антивирусни програми, защитна стена и бекъп (запазване на резервно копие на данните).

Източник: Getty Images/Guliver

Размерът на компанията също е водещ фактор, когато става дума за информационна сигурност. По-големите организации инвестират повече и в по-разнообразни продукти, с които да се подсигурят срещу кибератаки.

Заразяването с компютърен вирус е най-голямата заплаха за информационната сигурност на бизнеса. Малко повече от половината анкетирани споделят, че именно такива проблеми са им донесли сериозни главоболия през годината. При почти шест от всеки десет компании е имало инцидент със заразяване на устройство с вирус, показва статистиката.

Изследването на ESET показва, че 44 на сто от компаниите позволяват ползването на лични смартфони, таблети или лаптопи за служебни цели. Против тази политика са 29 на сто от организациите.

Компаниите с над 1000 служители са най-прецизни в защитите на компютърните си мрежи. 17 на сто от тях имат пълен комплект решения за сигурност, инсталирани на устройствата на служителите си. Процентът рязко спада при организациите с между 500-1000 служители. Там процентът варира между 3 до 5 на сто.

Първият компютърен вирус е бил открит през 1986 г. и от тогава до сега в света са регистрирани няколко десетки хиляди вируса. В повечето случаи само малка част от тях са активни и опасни, тъй като съвремените антивирусни програми до голяма степен предпазват потребителите от новите компютърни вируси.