Още по темата

Apple следи с кого си пишат потребителите на чат приложението iMessage, съобщава онлайн изданието The Intercept, като се позовава на вътрешни документи на институция във Флорида, с които разполага и които описват какви данни могат да се искат от Apple. То е едно от най-популярните за iPhone, както и за други устройства на Apple.

Компанията рекламира iMessage като сигурен начин за комуникация. Това донякъде е вярно, защото самите съобщения са криптирани и тя няма как да ги прочете. Обаче може да разбере с кого си пише даден потребител.

Apple патентова хартиена торба

Когато потребител се опита да се свърже с друг човек през iMessage, приложението изпраща сигнал до сървърите на Apple. Чрез него разбира дали даденият човек има профил в iMessage. Освен това Apple записва датата и часа на направената заявка. Запаметява се и IP адресът, от който тя е направена. Чрез IP адреса в последствие може да бъде установено и приблизителното местоположение на дадения потребител.

Дефект в iPhone 7 Plus води до съскане на телефона

Тази информация се пази на сървърите на Apple в продължение на 30 дни. След това се изтриват. Приложението обаче е настроено да проверява от време на време отново тази информация и така генерира нов запис, който се пази 30 дни. На теория това позволява създаването на постоянен архив, който се обновява автоматично.

Apple може да даде тази информация на разследващи институции, ако получи съответната съдебна заповед за това. Компанията потвърждава пред изданието, че това е така и "в някои случаи може да даде информация от записите на сървърите, които се генерират, когато потребителите използват определени приложения на техните устройства".