Още по темата

Прототип на 7-нанометров (бел. ред. нанометърът е една милиардна част от метъра) компютърен микрочип, превъзхождащ около 4 пъти по изчислителна мощност съществуващите серийни аналози, е разработен от американската компания Ай Би Ем (IBM).

"Обединението начело с "Ай Би Ем Рисърч" (IBM Research) обяви днес, че първо е разработило експериментален чип с транзистори по 7-нанометрова технология", се казва в съобщение на компанията.

Научното постижение ще позволи да бъдат разположени повече от 20 милиарда миниатюрни транзистора на чипове с размер на нокът, които ще гарантират работата на всякакъв вид устройства - от смартфони до космически кораби, подчертават от Ай Би Ем.

При изработката на новия чип специалисти на компанията са използвали силициево-германиева сплав вместо силициева.

Благодарение на новия материал е увеличена скоростта на превключване между полупроводниците, като в същото време е намален разходът на енергия, твърдят от Ай Би Ем.

На пазара сега се предлагат процесори, изградени на основата на 14-нанометрови чипове, а 10-нанометровите чипове трябва скоро да бъдат пуснати в продажба.

"С всяко ново поколение компютърни чипове площта на микросхемите се намалява с 50 процента" - отбелязва в."Ню Йорк таймс".