Още по темата

Android започна да покорява пазара на смартфоните при закупуването си от „Гугъл“.

Въпреки че системата е известна най-вече при мобилните устройства, днес тя се използва при най-различни джаджи – смарт часовници, телевизори, настолни и лаптоп компютри и др., припомня Smartnews.bg

„Гугъл“ наскоро обяви, че следващата версия на Android ще бъде с кодовото име Marshmallow.

Докато я чакаме, ето седем факта, които може би не знаете за Android.

1. Android невинаги е бил кръщаван на някакво лакомство

Източник: Smartnews.bg

Първата публична версия на Android е с обозначението 1.5 Cupcake. След това „Гугъл“ започна да кръщава следващите версии на системата с имена на лакомства, но през ранните периоди на разработка версиите за разработчици имат имена на роботи и андроиди – Astro Boy, Bender и дори R2-D2. 

След първата публична версия през 2008 г. „Гугъл“ решава да продължи традицията с именуване на различни десерти.

2. Honeycomb е единствената версия на Android, която не е предназначена за смартфони

Източник: Smartnews.bg

В началото на 2011 г. „Гугъл“ представи Android 3.0 Honeycomb, версия специално предназначена за таблети. Първото устройство, което бе удостоено с честта да има Honeycomb, бе Motorola Xoom. За съжаление тази версия на Android беше сериозно разкритикувана от експерти и от потребителите, за което „Гугъл“ се реваншира с пускането на Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Стратегията на „Гугъл“ се смени към разработване на единна система, която да поддържа добре едновременно устройства с малък и голям екран.

3. Android разполага с над 1 млрд. активирани устройства

Източник: Smartnews.bg

Android може да се похвали с наистина много активирани устройства. Според данни на главния изпълнителен директор Сундар Пичай, вече има над 1 млрд. устройства, работещи със системата.

4. Android разполага с повече приложения от своите конкуренти

Източник: Smartnews.bg

Android Market последва Apple App Store и създаде хранилище за приложения. През 2012 г. приложението се ребрандира в Google Play и до момента то има над 1,5 милиона различни приложения. Това е и най-богатото хранилище за която и да е мобилна операционна система.

5. Ранните Android смарфони изглеждаха доста различно

Източник: Smartnews.bg

HTC Dream беше един от най-известните смартфони в ранните дни на Android – с AZERTY клавиатура и 3,2-инчов сензорен екран. Но неговите предшественици бяха доста по-различни от това познато лице. Те изглеждаха много повече като Palm OS и BlackВerry устройства.

6. Кой създаде логото на Android

Източник: Smartnews.bg

Подобно на софтуера, и роботчето на Android е под свободен лиценз. Графичният дизайнер Ирина Блок е отговорна за създаването на симпатичната пиктограма. Любопитно е, че андроидчето няма официално име, макар че разработчиците често го кръщават с краткото име Andy. Вътрешно Google се обръщат към него с името Bugdroid.

7. С появата на Android Ерик Шмид напусна борда на директорите на „Епъл“

Източник: Smartnews.bg

Едва ли всички знаят, че бившия главен изпълнителен директор на „Гугъл“ Ерик Шмид е бил в борда на директорите на „Епъл“. Няколко месеца след официалното обявяване на Android той напуска тази позиция. И в други случаи високопоставени лица и инженери са се местили от едната компания в другата, но случаят с Ерик Шмид е най-известен и вероятно най-значимият.

Вижте още за Android в Smartnews.bg