Още по темата

Северна Корея е най-изолираната държава в света, но въпреки това има достъп до интернет и дори собствени домейни и сайтове. Онлайн изданието TheNextWeb е направило проучване, за да опознае севернокорейското интернет пространство. То се оказва доста малко.

Ким Чен-ун не бива да вижда това селфи

Според регистъра на интернет домейните, Северна Корея има точно 28 домейна с разширението .KP. Повечето от тях дори не работят. Малкото, които все пак са активни, са за различни новини от страната. Има само един домейн, който се използва от комерсиална компания - Sili Bank, която е доставчик на имейл услуги в Северна Корея. Дори и нейният сайт не винаги работи.

Северна Корея извърши нов ядрен опит – най-мощният

Северна Корея има по-активен вътрешен интернет. Той се използва от жителите на страната, като съдържанието в него е строго контролирано. Достъп до истинската глобална мрежа имат малцина избрани, при това също с ограничения. Страната пази в тайна дори и броя на домейните си, но поради грешка в конфигурацията на един от сървърите, специалисти на изданието и на TL;DR project са успели да картографират изложените по-горе данни.