Още по темата

Охранителните камери на полицията във Вашингтон са били жертва на хакерска атака в дните преди новият американски президент Доналд Тръмп да положи клетва, съобщи в. Washington Post. В продължение на няколко дни камерите не са могли да записват, коментират от полицията.

Говорител на Сикрет сървис допълва, че това не е довело до нарушаване на сигурността на гражданите. Наблюдение е имало, но само на живо. В периода от 12-ти до 15-ти януари 123 от общо 187 записващи устройства не са работили.

Хакери вече могат да атакуват и пейсмейкъри

Наложило се е компютърните специалисти на полицията да идентифицират поотделно всяко заразено устройство, да го изключат от интернет и да преинсталират софтуера му. Устройствата са били заразени с по два компютърни вируса от т.нар. ransomware. Той блокира даденото устройство и иска откуп, за да го отключи.

Хакери могат да откраднат данните ви от самолетен билет

Разбира се, институциите не са платили откупа. Вместо това са преинсталирали софтуера на засегнатите устройства. През това време обаче те не са могли да съхраняват записи. За всеки случаи се проверяват и останалите компютърни системи за евентуално наличие на вируса.

Къде ще атакуват киберпрестъпниците през 2017 г.

За сега няма конкретни заподозрени за кибератаката. Washington Times допълва, че подобни атаки срещу институции отбелязват ръст през последната година. Според данни на ФБР през 2016 г. компании, институции и потребители са платили около 1 млрд. долара виртуални откупи, за да си върнат обратно достъпа до компютърни системи.