Още по темата

Bluetooth е популярна технология за безжичен обмен на данни, като се използва и за връзка между устройства за комуникация. Нейното пето поколение вече е готово и ще се появи в новите модели смартфони през следващата година.

Въпреки популярността си, Bluetooth има някои проблеми. Един от тях е ниската скорост на трансфер на данните. Другият е малкият обсег на действие. Bluetooth 5 е насочен към решаването на тези недостатъци.

Според Apple бъдещето на слушалките е безжично

Организацията Special Interest Group (SIG), която държи правата на Bluetooth, представи новите възможности на технологията. SIG обещава 4 пъти по-голям обсег на Bluetooth 5 и два пъти по-висока скорост. Освен това ще има възможност да предава 8 пъти повече данни.

Apple обясни защо махна жака за слушалки на iPhone 7

Целта е Bluetooth 5 да се превърне в предпочитан начин за комуникация между устройствата в умните домове и Интернета на нещата (IoT). SIG иска едно устройство с Bluetooth 5 да има обсег на действие в цяла къща или сграда и да може да се използва както за домове, така и за индустриални цели.

Митове и истини за батерията на смартфона

Предвидени са промени и в самата технология. Те ще намалят вероятността да има проблеми с връзката заради сходни честоти или други безжични технологии. Освен това е оптимизирана консумацията на енергия, която трябва да е още по-ниска. Подобрена е и сигурността на Bluetooth.

SIG очаква, че до 2021 г. близо една трета от всички тогава 48 млрд. устройства с интернет ще разполагат с Bluetooth 5. Вече се работи и по следващото обновление на Bluetooth за 2018 г. То ще се насочи към подобряване на качеството на звука, времето за реакция и отново за намаляването на консумацията на енергия.