Още по темата

Европа вече има своя система за сателитна навигация. Тя се казва Galileo и беше активирана в края на миналата седмица след 17-годишна разработка. Galileo е алтернатива на GPS, като използва собствени сателити за локализиране на устройствата. Макар принципът на работа да е сходен, има няколко разлики.

Подобно на GPS, Galileo също ще може да локализира потребителите безплатно. Точността ще е до 1 метър. Клиентите, които се абонират обаче, ще могат да локализират устройствата с точност до няколко сантиметра.

Точността на GPS щяла да намалява

В момента има 18 сателита в орбита около Земята, които са част от системата. Планирано е най-късно до 2020 г. сателитите да се увеличат до 30.

Galileo има амбицията да увеличи точността на локализиране 10 пъти спрямо алтернативните системи. ЕС се надява тази точност да я направи привлекателна за автономни автомобили, Интернет на нещата, умни градове.

Космическите мисии през 2016 г. - равносметката в снимки

Перфектната точност се постига чрез 4 атомни часовника, с които разполага всеки сателит. Всеки от тях може да изостане с около секунда на всеки три милиона години. Всяко устройство се нуждае от връзка с поне 4 сателита, като по този начин може да определи местоположението си с точност до няколко сантиметра.

Голямата точност предизвика недоволството на САЩ и други държави, припомня онлайн изданието The Register. Още през 1999 г., когато проектът беше предложен за първи път, САЩ беше против, защото такава голяма точност може да помогне на престъпници и терористи. Освен това блокирането на сигнала на Galileo, ще блокира и GPS, който е разработка на САЩ.

Ето ги първите снимки на Марс от Европейската мисия

В крайна сметка е постигнато споразумение. Сигналът на Galileo може да се блокира за граждани, но да се остави достъп до системата за военни и правителствени потребители чрез криптиран канал.

Ако искате да използвате Galileo, ще трябва да почакате. В момента на пазара има само два смартфона, които поддържат системата - BQ Aquaris X5 Plus и Hiawei Mate 9. Някои от най-новите чипсети на Intel, Qualcomm, Mediatek и Broadcom са съвместими с Galileo и също би трябвало да могат да я използват, стига да имат необходимата софтуерн настройка. От следващата година повечето нови модели смартфони най-вероятно вече напълно ще поддържат Galileo. Освен това всички нови автомобили, които се продават на територията на ЕС, също ще трябва да имат модул за Galileo.