Още по темата

Често галактиките не са самостоятелни. В повечето случаи взаимната им гравитация ги събира в т.нар. галактически купове. Това са най-големите структури във Вселената и се случва те да се сблъскат с други галактически купове. А това съвсем закономерно е един от най-мащабните процеси във Вселената.

Учени от Института по радио астрономия Макс Планк обявиха, че са открили повече подробности какво се случва, когато галактическите купове се сблъскат. Досега се знаеше, че най-често това води до сливането на галактиките в обща структура. Самите звезди в тях рядко се сблъскват, тъй като в галактиките има много свободно пространство. Очаква се същото да се случи и между Млечния път и Андромеда, но след повече от 3.75 млрд. години.

Телескоп ще погледне 13.7 млрд. години назад в миналото

Астрономи ще превърнат Слънцето в телескоп

Според новото проучване, сливането на галактиките е само визуалната част от процеса. То води до изместване на огромни количества прах, газове и заредени частици. Те излизат извън галактиките и оформят извити облаци, които учените наричат "реликви", заради факта, че остават много време след края на сблъсъка.

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Оказва се още, че въпросните облаци генерират и огромни магнитни полета. Те са силно синхронизирани един с друг. Освен това са с гигантски размери. Най-голямото магнитно поле, което учените са открили до момента се разпростира на площ, която е с дължина между 5-6 милиона светлинни години.

Учени ще направят първата снимка на черна дупка

Често тези магнитни полета са в пъти по-големи от самите галактики и наполовина от силата на магнитните полета на галактиките. Според учените това е впечатляващо за поле, което се генерира от облак газове и прах. Според астрономите те се генерират заради въртенето на частиците, които са изтласкани от сблъсъка. Освен това проучването е помогнатл ода се изчисли и приблизителната скорост на сблъсъка на галактически купове - над 2000 км. в секунда.