Още по темата

Microsoft подготвя две големи обновления на операционната система Windows 10, които ще пусне още тази година, съобщава онлайн изданието The Verge. Първото е вече добре известният пакет Creators Update, който се очаква още през април. т.г. В края на тази година се очаква и втори пакет с нови функции, чието име и фокус обаче за сега остават неизвестни.

Хитри комбинации с три бутона

Междувременно Creators Update вече се тества, както от компанията така и от върлите фенове на Windows, Които участват в програмата Windows Insider. Ето и някои от новите функции, които това обновление ще добави към Windows 10.

Съвети и трикове за по-дълъг живот на батерията

Ще има множество дребни промени в самия интерфейс, както и малки практични функции. Например възможност в старт менюто в папки да бъдат организирани различни избрани приложения. Ще бъдат добавени и повече бутони за управление на различни функции в т.нар. Action Center или плъзгащото се от дясната част на екрана меню с известия.

Windows 10 ще може автоматично да следи кога залязва и изгрява слънцето и да намалява излъчването на синя светлина от монитора, когато е тъмно. Това помага за намаляване на умората и по-добър сън.

Microsoft се връща към ерата на настолните компютри

Първоначално се предвиждаше да има и нова лента, която да улеснява комуникирането с хора от различни приложения. Потребителят може да избира хората, с които най-често комуникира и да ги извежда на тази лента. В последствие тази функция беше махната от Creators Update и вероятно е отложена за второто обновление на Windows 10 в края на годината.

Очаква се да има и нови приложения. Едно от тях ще е насочено към почитателите на музиката, които ще могат да обработват аудио файлове и да правят свои ремикси.

Как да забързаме компютъра си сами

Windows 10 Creators Update ще добави поддръжка на виртуална и добавена реалност, възможност за използване на стилус за редакция на текст в Word и ново приложение Paint 3D за създаване на 3D модели.

Почитателите на игрите също ще имат повече опции на разположение. Сред тях е и възможност да излъчват на живо в интернет, да правят клипове и да ги споделят в социалните мрежи.

Браузърът Edge също ще получи поддръжка на 3D, както и по-удобни бутони за управление. Ще има и функция за бърз преглед на всички отворени табове с интернет страници с един поглед.

Вижте още как сами да почистите лаптопа си тук

Windows 10 Creators Update ще има подобрения в сигурността, обновено антивирусно приложение Defender, както и по-ясни и подробни настройки, които дават на потребителите повече контрол над личните им данни и какво се случва с тях. Ще има още множество по-малки промени, като виртуален тъчпад, повече визуални теми, подобрения при използването на повече от един профил едновременно и други.

За сега функциите и новостите във втория ъпдейт не са потвърдени, защото все още се работи по тях. Очаква се в него да има предимно технически подобрения, които няма да са визуално видими, но ще дадат повече възможности на Windows. Едно от тях например е възможност Windows 10 за мобилни устройства с ARM процесори да пускат и използват класически програми за компютри.