Още по темата

Докато безпрецедентно високите нива на токсичен смог в Пекин са истинско изпитание за здравето и живота на местните, канадаска стартъп компания е измислила начин да печели от ситуацията, съобщава "Бизнес инсайдър".

За втори път този месец в сила влиза "червена" тревога и жителите на мегаполиса отчаяно се нуждаят от глътка свеж въздух.

Именно това им предлага в бутилиран вариант компанията "Виталити еър" (Vitality Air), която набира все по-голяма популярност в Китай.

Създателят й Моузес Лам решава да я основе, след като веднъж успял да продаде в Ebay затворена торбичка с въздух за 99 цента.

Сега фирмата му пласира бутилка въздух за 13,75 долара, а чист кислород - за 21 долара.

Откъде обаче идва чистият въздух на "Виталити еър"?

Компанията твърди, че той се бутилира в Албърта, Канада.

Рекордните нива на замърсяване в Пекин са вдигнали изключително много търсенето. За по-малко от две седмици "Виталити еър" са продали 500 бутилки (подобни на дезодорант) и се готвят да доставят по интернет още 4000.

Преди дни вълна от смог обхвана града с население 22,5 млн. души, като се прогнозираше, че гъстата мъгла ще продължи до днес, тъй като няма силен вятър.

Червена тревога означава, че

половината коли се спират от движение, училищата се затварят, забраняват се строителните работи и дейностите на открито.

Като причина за смога се изтъкват топлоцентралите на въглища, промишленото замърсяване и нарастващият брой превозни средства. Географското положение на Пекин също влошава ситуацията, тъй като планините от трите страни задържат смога, а студеният зимен въздух му оказва натиск, като пречи да се разнесе.

Червена степен на тревога заради смог в Пекин