Как да изберем правилното име за сайта си
Източник: netinfo
0

О нлайн присъствието вече е задължително за всеки бизнес. Много компании регистрират и отделни сайтове за различни кампании или продукти, с което да ги популяризират. И макар хубавият дизайн и съдържание да са от голямо значение за успеха, правилното име на сайта също никак не е за пренебрегване.

Хаштагът - случайно откритие, което промени интернет

Някои съвети за избиране на хубаво име за даден сайт са добре известни. Например името да не е много дълго, да е лесно запомнящо се и да съдържа основната ключова дума от тематиката на сайта. По възможност е хубаво домейнът да е .com, който е класиката. В България освен .com са популярни и .bg и .eu.

Търсачката на Google вече ще следи местоположението ни

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Днес обаче само тези съвети не стигат. През последните няколко години каталогът с домейн разширения се увеличи значително. Организацията ICANN проведе мащабна кампания за добавянето на голямо разнообразие от допълнителни домейн имена от първо ниво (Top Level Domain – TLD).

Така до популярните .com, .net, .org, се нареждат още много повече и различни домейни. Например .fashion, .green, .ninja, .blog, .family и много, много други. Идеята на тези домейни е да улеснят потребителите и фирмите. Онлайн магазин например може да сложи името си пред домейна .market. Лекар може да рекламира услугите си в сайт с домейн .doctor и др.

Класически домейн или нетрадиционен?

На теория, подобен необикновен домейн може да помогне и на интернет търсачките по-лесно да „опознават”  даден сайт и да го показват в най-релевантните търсения на потребителите. На практика, тези разширения все още са много нови и непознати за повечето потребители. Затова те не се ползват с голяма популярност, поне засега. Фирмите обаче често ги избират, когато става дума за някаква рекламна или маркетингова кампания, защото подобни домейни позволяват създаването на оригинални словосъчетания.

Освен това сред тези домейни е много по-лесно да се намери свободно хубаво име или ключова дума. Затова много компании постоянно следят за въвеждането на нови домейн разширения и купуват имената си и сред тях, за да не попаднат в грешни ръце.

Остава и моментът с популярността и навика. Потребителите са свикнали първо да пишат .com като основен домейн. За българските потребители към този навик можем да добавим и изписването на .bg. Така че ако дадена фирма ще разчита най-вече на органичен трафик, който се генерира по косвен път, например от уста на уста, посетителите на нейния сайт първо ще проверят дали той не е регистриран с някое от популярните разширения - .com, .bg, .eu, .net. Ако сайтът не е с такъв домейн, това може да създаде объркване и ще доведе до изпускане на клиенти. Затова е от ключово значение адресът на страницата, заедно с домейн разширението, да присъства на видими места по рекламните материали на фирмата и редом с нейното име на табелите или служебните коли например.

Браузърът Chrome започва да блокира реклами и видеа

Друга задължителна практика за фирмите е да регистрират по няколко домейн разширения, например .bg, .com, .org, .eu, .net и др., като всички те да водят към техния сайт. Така се увеличава възможността потребителите да намерят правилния сайт, както се намалява рискът конкурент да вземе тези домейни и да пренасочва клиентите към себе си или по-лошо – да злепоставя оригиналната фирма.

Сдържаност при името или творчество?

Все още важи правилото за избиране на възможно най-кратко име, да се избягват сложни словосъчетания и тирета. Ако сайтът ще очаква възможно най-много потребители от търсачките, тогава е важно името да е релевантно към това, което хората ще търсят и да използва дума или съчетание, което ясно подсказва какво ще намерят на въпросната страница.

10 съвета от Facebook как да откриваме фалшиви новини

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Когато става дума за уникален продукт или много нишов сайт, може да се използват и по-нетрадиционни имена или „заигравка” с думите. Важно е обаче все пак те да могат да се изписват лесно и да са запомнящи се. Името на сайта ще е лицето на бизнеса в глобалната мрежа и затова трябва да се внимава и при транслитерацията.

Освен да се изписва лесно, трябва да се провери името да не образува жаргонни фрази на английски или друг език, защото това ще навреди на неговото индексиране от търсачките. Най-малкото ще доведе грешните потребители на сайта. Сайт с името kushturka.bg например може да доведе фенове на канабиса от другия край на света заради думата kush, вместо търсещи нова къща в България. Може да се използват и цифри, но е добре това да е изключение и когато е пряко свързано с целта на сайта, например името на популярна фирма или отбор.

Когато става дума за местен бизнес, който не търси популярност в чужбина, сайтът може да се регистрира и с име на кирилица, включително и домейн на кирилица - .бг. Подобен сайт обаче ще трябва да бъде солидно рекламиран, защото хората все още нямат навика да пишат имената и домейните на сайтове на кирилица в браузърите си.

Как браузърът ви разбира къде сте

Не пречи да се използват и регионални домейни, например .us е домейнът на САЩ. Официалният регионален домейн на България е .bg, който логично е много популярен у нас. Макар те да са замислени като индикация, че става дума за локален сайт или бизнес, често се използват и за различни словосъчетания. Домейнът .me на Черна Гора е особено популярен, защото дава много възможности – например buy.me. Понякога подобни домейни са подходящи за оригинални имена за сайтове, които ще се използват в други държави.

Накратко, вариантите са много и това може да изглежда притеснително и объркващо, особено за хора с по-малко опит. Внимателен преглед на голямото разнообразие от домейни, разглеждането на сходни конкурентни сайтове и най-вече ясните цели за новия сайт обаче ще улеснят и ускорят значително избирането на подходящо име за него.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 1 минута

Очаква се и нова подредба на бутоните

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 12 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 55 минути

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 59 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 час

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,