Известията на смартфона - новият кошмар на потребителя
Източник: БГНЕС
3

"You've got mail!" - през 90-те години това известие "Имаш поща!" беше особено популярно и дори мечтано от много почитатели на технологиите. Тогава получаването на имейл беше нещо ново, интересно и необикновено. Днес милиарди хора могат да определят като "необикновено" да не получат поне по няколко имейла всеки ден. Освен това потребителите получават все повече известия от приложения и социални мрежи. Всичко това се бори за тяхното внимание и може да бъде доста изнервящо и води до неприятни последици.

Бот с изкуствен интелект помага срещу депресия

Социалните мрежи ще се борят с пристрастяването

Статистиката също е красноречива. През 2010 г. потребителите на Quora споделят, че получават между 10 и 20 известия на ден. Проучване на Localytics от 2015 г. посочва, че потребителите получават между 32 и 85 известия на ден, като за медиан е избран 45.9 нотификации дневно, колкото получават потребителите на ден в САЩ.

От тръпка към напаст

Интересът и "любовта" към известията също се обръща. През 2014 г. технологичното списание Wired например пише, че "известията ще превземат интерфейса на смартфона". Това ще доведе до много нови и интереси начини за взаимодействия с приложенията, ще даде повече възможности на услугите да привличат и задържат вниманието на потребителите и др. "Изцяло нов свят ни чака в горната част на екрана и ние просто трябва да го издърпаме", казва тогава изданието.

Източник: Thinkstock/Guliver

Само три години по-късно то има нова статия със заглавие: "Изключете известията. Всичките". Този път изданието пише как "известията развалят живота с неспирна какафония от безсмислици". През 2017 г. и британският в. Telegraph определя известията като "тирания". Рязката промяна на мнението не е случайна. Големият брой уведомления от приложенията всъщност са вредни за психиката. Проучване на учени от университетите на Вирджиния и Британска Колумбия от 2016 г. открива връзка между увеличаването на известията и симптомите на хиперактивност, липса на внимание и на Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) като цяло.

Facebook пуска директен конкурент на YouTube

Проучване на международна група група експерти по психиатрия от пролетта на 2018 г. и публикувано в журнала BMC Psychiatry открива и връзка между повишеното използване на смартфона и депресията. Друго проучване от тази година, този път на Wakefield Research, показва, че 55% от хората на средна възраст проверяват смартфона си в рамките на минута след като са получили сигнал за известие. 31% казват, че заради нотификациите забравят какво друго са правили и се разсейват. 24% казват, че дори не могат да заспят вечер, докато знаят, че имат непрочетени известия.

5 "стари" технологии, които не съществуваха преди 10 години

Скорошно проучване на Pew Reserach Center пък посочва, че 54% от тийнейджърите смятат, че прекарват твърде много време със смартфоните си и сами се опитват да коригират този проблем. Младежите сами намаляват времето, което прекарват в социалните мрежи и играят на игри. Въпреки това 72% казват, че продължават да проверяват телефона си за нови известия веднага, след като се събудят. Средно 56% от тийнейджърите асоциират раздялата със смартфона си със самота, дискомфорт или тревожност. Това е още по-валидно за момичетата спрямо момчетата. 60% от младежите казват, че съзнават, че твърде дългото прекарване на време онлайн е сериозен проблем.

Дори едно напълно неформално авторско допитване до около 40 души на различна възраст, с различни професии и интереси показва същата тенденция. Почти всички отговарят, че известията ги изнервят и не им липсват, когато ги изключат или ги няма. Под 5 души казват, че известията не им пречат или дори са им интересни.

Компаниите също съзнават, че това е проблем, който може да доведе до обратен ефект на техните цели. Вместо да привличат потребителите, огромното количество нотификации, започва да ги отблъсква. Затова през тази година както Facebook, така и Google и Apple обръщат усилено внимание на "дигиталното благосъстояние". Те разработват функции, които да помагат на потребителите да проследяват по-лесно колко време прекарват в различните приложения и да си въвеждат собствени времеви лимити за деня. Също така имат и по-лесен достъп до управлението на известията и тяхното спиране за определен период от време.

Известие за край на известията

Има ли полза от всичко това? Според проучване на Университета Carnegie Mellon и оператора Telefonica от 2017 г. - да, намаляването на известията от смартфона е от полза. Всъщност, дори реализирането на проучването е било проблем. Първоначално учените искали да съберат група доброволци, които да изключат всички известия в телефона си за една седмица. След като не намерили нито един желаещ, скъсили времето до само 24 часа. Така успели да намерят 30 желаещи, които се подложили на експеримента.

Резултатите показали, че доброволците са били по-продуктивни и по-концентрирани в работата си през този ден. Хората признали, че чувствали и известно напрежение, че пропускат съобщения от близки и приятели. Въпреки това две-трети от участниците споделили, че им харесва да получават по-малко известия и казват, че са променили настройките на телефоните си, така че да получават по-малко известия, които да са важни за тях.

Най-популярните безплатни приложения за iPhone

Вижте 4 алтернативи на Facebook (ВИДЕО)

Самият експеримент бил проведен през 2015 г. Две години по-късно учените отново се свързали с участниците. 13 души казали, че са запазили по-ограничените настройки за известия. Останалите пък казали, че започнали сами да спират всички известия само за времето, когато не искат да бъдат разсейвани. И макар проучването да е с доста малка група, то показва, че има полза от получаването на по-малко нотификации и всеки сам може да пробва за себе си веднага. Изглежда, че и в случая на известията - качеството е по-добре от количеството.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 16 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 54 минути

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Главчев и Радев обсъждат рокадите в кабинета

Главчев и Радев обсъждат рокадите в кабинета

България Преди 3 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°