Още по темата

Изкуствен интелект, който е създаден от Университета Карнеги Мелън е победил на 20-дневен покер турнир, съобщава онлайн изданието ZDNet. Турнирът е бил срещу четирима професионални играчи по покер и се е провел в Питсбърг.

Изкуственият интелект се казва Libratus. Той е разработен с целта не да играе карти, а да анализира стратегии и вероятни последици от различните действия. Libratus използва и суперкомпютъра Bridges, за да изчислява огромен обем от информация възможно най-бързо.

ЕС обсъжда даване на "човешки права" на роботите

Според създателите на Libratus, неговият успех в турнира не е просто късмет. Характерното на Libratus е, че може да обосновава стратегическите си решения без да разполага с цялата налична информация. В случая това е било незнанието кои карти са в игра и кои са все още в тестето. Също така Libratus е бил настроен да взима предвид, че останалите играчи могат да блъфират.

IBM разработва робот, който да се грижи за възрастни хора

Робот нападна човек на изложение в Китай

Всичко това е било доста тежко от гледна точка на ресурси. Изкуственият интелект е разчитал на 1.35 петафлопа изчислителна мощ и 274 терабайта памет. В края на всеки игрови ден от турнира, допълнителен алгоритъм е анализирал цялостното поведение на Libratus, откривал е слабостите в неговата игра, както и откритите слабости в играта на опонентите. Всичко това се е взимало предвид при стратегическите решения за следващите разигравания.

Хората на 25 г. никога няма да имат сигурна работа

Учените отбелязват, че досега повечето изкуствени алгоритми, които са играли покер, са били разработвани да откриват и използват слабости в опонентите си. Libratus постоянно търси и коригира собствените си недостатъци. Това включва и възможност също да блъфира. Означава ли това, че учените са създали изкуствен интелект, който може да лъже?

Според учените това е въпрос на настройка и програмиране на алгоритъма. Блъфирането е ключов елемент от покера и печеленето на играта без него е невъзможно. Това не означава, че алгоритъмът ще лъже, когато се използва за други дейности, а ще използва тази способност за обучение за добро. Учените дават няколко примера. Най-простият е възможност на софтуера да преговаря от името на потребител за максимално изгодна цена на нов автомобил или услуга.

Libratus ще може да се използва и за доста по-сложни цели, например изготвяне на бизнес стратегии, военни планове, киберсигурност. Чрез него може да се проучват евентуални последици на различни лекарства и много други. Според учените възможностите са много и все по-близо до реалността.