Още по темата

Въпреки големия напредък на безжичните комуникации кабелът остава основният метод за изграждане на интернет връзки по света. Google и Facebook обявиха, че заедно с компанията Pacific Light Data Communication ще прокарат подводен интернет кабел по дъното на Тихия океан. Кабелът ще свърже Лос Анджелис с Хонконг.

Подготовката за проекта вече е започнала, като кабелът трябва да е напълно готов и да работи през 2018 г. Той ще е с дължина почти 12 800 км. и ще може да прехвърля данни със скорост 120 терабита в секунда. Кабелът ще е най-високоскоростният, който мина минава през Тихия океан. В момента първенец е друг кабел на Google, FASTER.

Facebook загуби сателит за 200 млн. долара заради SpaceX

Новият кабел, който ще се казва Pacific Light Cable Network (PLCN) ще може едновременно да прехвърля 80 млн. HD видео конферентни разговора. Той ще е част от Google Cloud Platform, като ще може да се използва и от други компании. Голяма част от трафика на потребителите също ще минава през него.

Това е шестият подводен интернет кабел, в който Google има участие. Според компанията новият кабел ще е и по-сигурен и по-добре защитен от хакерски атаки. Полза от него ще имат всички потребители на Google и различните услуги на компанията.

Карта с подводните интернет кабели през Тихия океан, в които Google има участие
Карта с подводните интернет кабели през Тихия океан, в които Google има участие Източник: Google

Междувременно Amazon вече има проект за прокарване на кабел между Хавай и Австралия. Microsoft също си партнира с Facebook за прокарването на кабела Marea, който ще връзва САЩ с Европа между щата Вирджиния и Испания. Той ще е с максимална скорост 160 терабита в секунда, като ще бъде най-бързият в Атлантическия океан. Трябва да е готов до октомври 2017 г.