Още по темата

IBM и Rice University заедно разработват сензори и системи за роботи, които да помагат на самотни възрастни хора, съобщава онлайн изданието BusinessInsider. Технологията ще бъде от голямо значение в не толкова далечното бъдеще.

"Не е разумно да сложим на 88-годишен човек Apple Watch на китката. Това не е техния свят", коментира Сюзан Кеоан, която е сред главните технолози на IBM Research.

Робот нападна човек на изложение в Китай

Затова компанията има друг подход. Тя иска технологиите сами да могат да се грижат за себе си и за своя притежател. Роботът трябва да е много лесен и интуитивен за работа, за да могат възрастните хора да го използват ежедневно и да имат желание за това.

С тази цел IBM разработва сензори, които да засичат всякакви промени в човека. Те ще следят начина на движението му, тона на говор дори миризмата и други критерии, които могат да са индикатор за потенциален проблем.

Роботът, който ще „живее” с хората

Вече има и прототипен робот, който се казва IBM MERA. Той се тества в лаборатория в Тексас, в която са направени различни симулации на случки в дом на самотен възрастен човек. MERA трябва да може да разпознава промените в изражението на лицето, да може да анализира здравните показатели на човек и да повика помощ, в случай на необходимост.

IBM все още има много работа по робота и не бърза да го пуска на пазара. Освен това трябва да се оптимизира и процесът по обучение на робота за съответния потребител. Всичко това ще отнеме още няколко години.