Милиони профили на потребители на услугата iCloud на Apple най-вероятно са били хакнати. Около това заключение се обединяват все повече специалисти и специализирани технологични издания, въпреки че Apple отрича.

Мъж измами две технологични компании със 100 млн. долара

В средата на седмицата се появиха първите информации, че около 250 млн. профила в iCloud са били хакнати. Първоначално обаче нямаше много подробности и доказателства, че това е така. Въпреки това се твърдеше, че хакерите не целят да публикуват данните, а ги използват, за да изнудват Apple и искат откуп от компанията за тях. Ако не го направи, тогава ще публикуват данни.

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Половината устройства с Android не са сигурни

Онлайн изданието ZDNet обяви, че хакерската група се казва Turkish Crime Family. Тя е казала, че не само ще публикува данните, но ще ги използва, за да изтрие файловете на потребителите и ще им смени паролите, като Apple има срок до 7-ми април т.г., за да плати 75 000 долара под формата на Bitcoin или 100 000 като ваучери за iTunes.

Пред онлайн изданието CNET Apple обяви, че тя не е хакната и профилите на потребителите не са компрометирани. Компанията заяви, че данните идват от други услуги на трети фирми, които са били хакнати преди време.Самите хакери също казват, че не са взели данните директно от Apple. Тук започват и разминаванията на двете страни. Хакерите казват, че паролите и потребителските имена стават и за iCloud, докато Apple не смята, че има опасност.

5 съвета за по-сигурни пароли

Хакерите са дали на ZDNet малка тчаст от данните, за да се направи проверка. Изданието казва, че от получените 54 профила, всички са били валидни. Въпреки това не всички профили се използват активно от потребителите, а някои изобщо. Други пък не са отговорили на заявките. 10 души са потвърдили, че профилите са техни и ги използват и в момента.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Изданието посочва, че хакерската група изглежда хаотична и зле организирана. Не е ясно дали тя наистина разполага с данните на 250 млн. профила, но със сигурност има данни за известен брой профили. Препоръчително е потребителите, които имат профили в iCloud да сменят паролите си и да използват само една парола за всеки акаунт. Apple допълва, че следи развитието на ситуацията и съдейства на полицията да установи хакерите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК