Още по темата

През 2015 г. поне 13 души в САЩ са били арестувани без да са виновни и причината затова е погрешен анализ на събраните за тях данни в интернет. Това показва годишният доклад на американския комисар за "прихващане на комуникацията".

Докладът посочва, че през миналата година са били събрани 761 702 единици комуникационна информация. В общо 23 случая са постигнати сериозни грешки в интерпретацията на данните. В 13 от тях се е стигнало до арести на хора, които са били невинни. Общо 14 от случаите са човешка грешка, а останалите 9 - техническа.

Хакери правят кибератаки чрез помощта на физиката

Комисарят Стенли Бърнтън пише още, че докладът се позовава на получени сигнали. През миналата година той е получил общо 1999 сигнали за грешка, което е с 20% повече спрямо 2014 г. В 86.6% от случаите грешката е на властите, в 12.6% компаниите са предали грешна ингормация. Почти 94% от исканията към компаниите да предават данни са от полицията, а под 6% са от разузнавателните агенции.

Докладът посочва, че погрешните арести са най-вече свързани с насилие над деца. В тези случаи са използвани за доказателство интернет адреси, които погрешка са били свърани с невинни хора. Грешките са водили още до претърсвания на неправилни домове, забавени проверки и резултати за социален статус за помощи и др. Комисарят отбелязва, че такива грешки могат да имат "унищожителен ефект" върху хората и е важно да бъдат възможно най-малко.