Още по темата

След няколко месеца Дубай ще добави нова услуга за градски транспорт. Специални автономни дронове ще започнат да превозват хора в рамките на града, съобщава агенция "Асошиейтед прес".

Дубайската Агенция по пътища и транспорт представи официалните планове за проекта си по време на конференцията World Government Summit в града. Тя предвижда да започне да предлага услугата още от юли т.г. "Изложеният тук дрон не е просто модел. Вече сме провели експерименти с него в небето над Дубай", обяви Матар ал-Тайер, ръководител на агенцията.

Малък дрон опрашва цветята вместо пчелите

Едноместният дрон EHang 184 е дело на едноименната китайска компания. Той ще превозва само по един пътник, който трябва да тежи до 100 кг. Има място и за малък ръчен багаж или куфар.

В Русия започва проект за разработване на летящ автомобил

След като седне у затегне коланите на седалката, пасажерът ще може да избира няколко предварително зададени крайни дестинации, които се намират на различни места из Дубай. Това ще става посредством сензорен дисплей. След като избере дестинацията си, пътникът ще бъде отведен до нея от дрона, който самостоятелно ще извършва целия полет. Специална контролна зала с пилоти ще наблюдава дроновете и ще може да поема контрол над тях, ако това се налага.

EHang 184 може да лети на разстояние до 50 км. с максимална скорост от 160 км/ч. Стандартно обаче той ще лети със 100 км/ч. За сега градската управа не дава повече подробности за новата услуга. Тя казва единствено, че вече е проверена от авиационния регулатор и има необходимите разрешения.

Airbus ще тества летящ автомобил до края на 2017 г.

Използването на автономните дронове е част от мащабната стратегия на Дубай. Градът иска до 2030 г. поне 25% от всички пътувания на пътници да се реализират от автономни превозни средства. Освен това през октомври миналата година градът сключи договор за проучване на възможностите за изграждане на транспортната система Hyperloop One, която е идея на Илон Мъск. Ако теренът и условията позволяват, високоскоростният транспорт ще свърже Дубай с Абу Даби.

СПОРТ Gong.bg